Gert Huzink verbijt pijn en wint tweede etappe op rij in Dakar Rally!  

Gepubliceerd op: 17-01-2024 15:50

Dinsdag zei een euforische Gert Huzink dat zijn etappeoverwinning in de Dakar Rally ‘naar meer smaakte’. Een dag later proefde de truck-coureur van het Jongbloed Dakar Team zowaar opnieuw het zoet van de overwinning. Al ging dat deze keer gepaard met fikse rugpijn. Die had hij opgelopen bij een knal in een gat tijdens de tiende rit.

Natuurlijk was hij blij, want een tweede zege op rij maakte zijn moeizame Dakar alsnog kleurrijk. “Het geeft heel veel voldoening dat we als eerste over de finish kwamen”, zei de ondernemer uit Manderveen. “Het was de eerste keer dat we vooraan konden starten. Dan moet het beter kunnen gaan. We konden ook pittig van start. We zaten echt wel bij de snelsten.”

Doorzetten

De uitslag was daar het sprekende bewijs van. Toch was het klinkende resultaat maar een deel van het verhaal. Daaronder verborgen lag een kroniek van doorzetten, ondanks alles. “We hebben er heel, heel hard voor moeten vechten”, zei Huzink, “met heel veel pijn.”

Want na honderdvijftig kilometer knalde zijn Renault-truck pardoes een gat in en dat bleef niet zonder gevolgen. Huzink: “Ik maakte een rare beweging met mijn rug. Ik kreeg heel pijn, moest echt even bij zinnen komen. We zijn wel doorgereden. Ik dacht: naar de finish (van de special, red.) en dan de etappe uitrijden. Maar na dertig kilometer kon ik pijnstillers krijgen van de organisatie. Ik ben weer gaan zitten en na verloop van tijd zakte de pijn wat weg.”

Op korte afstand

Ondertussen had Huzink er – vanwege de pijn  – vrede mee als Martin Macik hem in zijn Iveco Powerstar voorbij zou komen. De nummer twee van de negende etappe op maandag was net achter hem gestart en denderde op korte afstand achter hem aan.  

Huzink: “Maar Martin kwam ons maar niet voorbij. Onze voorsprong was blijkbaar groot genoeg. Toen dacht ik: dan geef ik hem ook niet op.” Met zijn rugprobleem was Huzink er echter allerminst zeker van, dat hem dat ook zou lukken. “Maar hoe dichter we bij de finish kwamen, hoe meer ik de indruk kreeg dat we hem (de overwinning, red.) over de streep konden trekken.”

Dokterspost

Aldus geschiedde. Ondertussen verging hij nog steeds van de pijn, ondanks de pijnstillers, en was een bezoek aan de Dakar-dokterspost na de etappe noodzakelijk. De uitslag van dat onderzoek is op het moment van publiceren nog ongewis.

Huzink zelf deed er niet al te moeilijk over. Hij blikte vol vertrouwen vooruit op de zware voorlaatste etappe van deze rally. Die gaat donderdag over 587 kilometer van Alula naar Yanbu. Onderweg wacht de coureur een special van 480 kilometer. Zijn pijnlijke rug ten spijt is het doel weer het hoogst haalbare. “Morgen gaan we weer voor het maximale, we willen weer winnen!”