Kamaz niet naar Dakar 2023, MAZ hoogstwaarschijnlijk ook niet

Gepubliceerd op: 03-10-2022 14:49

Afgelopen woensdag werden de geluiden steeds luider dat het Russische Kamaz Master team niet deelneemt aan Dakar 2023. Dat is geen grote verassing, aangezien wereldwijd veel beperkingen zijn opgelegd aan Russen en Russische sportteams. Het team geeft in een statement op hun eigen website aan dat zij afzien van deelname aan de Dakar Rally.

Het Russische team kon enkel deelnemen wanneer het afstand deed van de gebeurtenissen rondom de oorlog met Oekraïne, zoals in alle FIA-evenementen. Daardoor is ook de deelname van het Wit-Russische MAZ-team nog geen zekerheid. Volgens de regels van de FIA mogen zij hun eigen vlaggen en nationaliteiten niet gebruiken, met veel staatssteun bij beide teams leek de kans dat zij daarin mee zouden gaan erg klein. Kamaz heeft zich inmiddels afgemeld en, volgens geruchten tijdens de Rallye du Maroc, laat MAZ niet lang meer op zicht wachten.

Aan de terugtrekking van Kamaz ligt meer ten grondslag dan enkel de verplichting om solidair te moeten zijn met Oekraïne. Het bedrijf is deels eigendom van de Russische staat, via Rostec het bedrijf dat de defensievoertuigen bouwt en onderhoudt. Twee dagen na de invasie kregen zij zware internationale sancties opgelegd, daarnaast trok Daimler zich terug uit de samenwerking met Kamaz wat leidde tot een terugval in de export van trucks. Ook grote sponsoren uit het Westen, zoals Red Bull, trokken zich terug. Daarvoor kwamen Russische bedrijven terug, zoals Gazprom, maar zij worden getroffen door de economische sancties. Het Kamaz Master team moest zelfs trucks en onderdelen verkopen om nog deel te kunnen nemen in het Russisch kampioenschap.

Begin september liet Vladimir Chagin, de teambaas van Kamaz, nog weten dat hij in gesprek was met de organisatie van de Dakar Rally, de ASO, om deelname toch mogelijk te maken. Maar doordat de FIA vasthoudt aan het ondertekenen van de solidariteitsverklaring is dat geen optie voor de 19-voudig Dakar-winnaar. Naast het team van Kamaz hebben ook de motorrijder Anastasiya Nifontova en SSV-rijder Sergei Kariakin aangegeven de verklaring niet te ondertekenen. Konstantin Zhiltsov en Denis Krotov tekenen daarentegen de verklaring wel en zullen onder Israëlische vlag deelnemen aan de Dakar Rally.

De inschrijving voor de Dakar sluit deze maand, daarna wordt het definitief duidelijk welke teams en rijders zich niet distantiëren van de oorlog in Oekraïne, naar verwachting komt daar ook nog het Wit-Russische MAZ-team bij.