Debutant Eryk Goczal wint T4-klassement, Austin Jones pakt na zege T4 nu T3-winst

Gepubliceerd op: 15-01-2023 11:24

Een debutant die de Dakar Rally won, de laatste die dat deed in een auto was Juha Kankkunen in 1988. Eryk Goczal deed dat tijdens de Dakar Rally van 2023 met een Can-Am Maverick XRS Turbo T4 van South Racing. De jonge Pool, zoon van Marek en neefje van Michal Goczal, beleefde daarmee een bijzonder succesvol debuut. Bij de T3’s was het Austin Jones die de zege binnenhaalde. Jones werd vorig jaar nog de winnaar bij de T4’s en herhaalde dat nu in een T3.

De winst van Eryk Goczal kwam mede door problemen bij Rokas Baciuska. Hij leidde het klassement voorafgaand aan de 14e etappe, maar verloor tijd in het laatste gedeelte en kreeg straftijd aan de finish, daardoor leek hij naar de derde positie te zakken. Marek Goczal kreeg ook straftijd waardoor zij van positie wisselde. De jongste Goczal wint, voor Baciuska en vader Goczal.

In de laatste etappe was debutant Carlos Vento Sanchez de snelste, voor Michal Goczal en diens broer Marek. Paul Spierings werd 11e, Jeffrey Otten werd 15e en Gert-Jan van der Valk werd 20e. In het eindklassement was Spierings ook de snelste op de 14e positie, Van der Valk werd 15e en Otten 18e.

Bij de T3’s wist Jones te winnen. Hij kende de minste problemen van alle toprijders en wist dat om te zetten in de winst. Hij behield een voorsprong van 52 minuten op Seth Quintero en bijna anderhalf uur op Guillaume de Mevius. Daarmee staan er twee Can-Am’s van Red Bull Off-Road Junior Team op het podium en een OT3.

De snelste tijd werd verreden door Cristina Gutierrez Herrero. De Spaanse was 58 seconden sneller dan Ignacio Casale, die voor de derde dag op rij tweede werd. De derde tijd was er voor David Zille. De snelste Nederlander was Hans Weijs op de 4e positie. Anja van Loon werd 21e. In het klassement werd Weijs 8e en Van Loon 14e.