Titels voor Al-Attiyah en Sunderland

Gepubliceerd op: 23-10-2022 20:59

Nasser Al-Attiyah en Sam Sunderland zijn vandaag in Spanje na de finish van de Andalucia Rally wereldkampioen FIA Rally-Raid geworden. Het is de 6e titel voor Al-Attiyah, na een mooi en intens gevecht met Fransman Sebastien Loeb. Na een aantal mooie gevechten in eerdere rally’s dit jaar, was een 2e plaats algemeen in de Andalucia Rally voldoende om de titel veilig te stellen, achter winnaar Loeb.

Adrien van Beveren wint in Spanje, titel voor Sunderland

Sam Sunderland kent een zeer goed jaar met overwinningen in de Dakar en de Abu Dhabi Desert Challenge. Met een geblesseerde pols wist hij de Rally du Maroc als 5e te finishen en zo kon hij met een comfortabele voorsprong aan de Andalucia Rally beginnen. De winst in Spanje was voor Adrien van Beveren, die dit jaar de overstap heeft gemaakt naar Honda.

Met de wereldtitel voor Amerikaan Mason Klein in de Rally 2 klasse was er ook Nederlands succes voor Bart van der Velden en zijn Bas Dakar Team. Teamgenoot Bradley Cox finishte knap als 3e. Het gaat zeer interessant worden hoe Mason Klein zich gaat ontwikkelen de komende jaren, hij zou zomaar de man voor de toekomst kunnen zijn.

In de T3 klasse is de wereldtitel voor oud motorrijder Chaleco Lopez, Rokas Baciuska wint de titel in de T4 klasse. Een knappe prestatie, aangezien Baciuska pas een jaar rally-raids rijdt en slechts 22 jaar oud is. De T5 klasse was eerder in Marokko al een prooi voor Kees Koolen

De Nederlanders

In de FIA klasse finishte Anja van Loon op een prima 21e plaats in het gecombineerde FIA klassement (13e in de T3 klasse), gevolgd door Johan Senders op de 24e plaats en Tim Coronel met Michel Kremer (die komende Dakar debuteert met Thomas de Bois in een Century Buggy) op de 28e plaats. Pech zorgde ervoor dat een topklassering voor Erik van Loon er niet inzat. Hij finishte sterk met een 5e tijd vandaag,  maar is 30e algemeen. Henri van Steenbergen was tevreden over het debuut met  de nieuwe T3 van GPR Sport, met navigator Leon Munsters finishte hij als 35e.