Oryx Rallysport rijdt Andalucia Rally op weg naar Dakar 2022

Gepubliceerd op: 13-04-2021 13:33

In 2018 ging het mis op weg naar etappe vijf. Een kapot achter differentieel zorgde ervoor dat de droom van het finishen van de Dakar in rook opging. In 2022 wil  Oryx Rallysport  met piloot Henri van Steenbergen en navigator Eyck Willemse opnieuw de uitdaging aangaan. Op weg naar hun tweede Dakar heeft het team zich met hun Desert Warrior ingeschreven voor de Andalucia Rally in mei. En als de omstandigheden meewerken volgt de Morocco Desert Challenge in september.

Op 11 mei gaat de Andalucia Rally van start, met een mooi aantal Nederlanders van de partij. Bij de auto’s doen behalve Oryx Rallysport ook nog Erik van Loon, Ronald Schoolderman, Rik van den Brink en Jan Peter Hartog mee. Ook in de andere categorieën doet nog een aantal Nederlanders mee, waarover binnenkort meer. We spraken Henri van Steenbergen over de grootse plannen.

Digitale roadbook

In 2019 deed Team Oryx mee aan de Morocco Desert Challenge in het voorjaar en de Balkan Offroad in Bulgarije in het najaar. Voor 2020 had het team wederom ingeschreven voor de Morocco Desert Challenge, die hopelijk dit najaar wel verreden kan worden. Met de komst van het digitale roadbook is de Andalucia Rally een interessante optie om in ieder geval weer weer ervaring op te doen en kennis te maken met dit nieuwe systeem.

Henri van Steenbergen: ,,De kans dat de Andalucia Rally doorgaat is vrij groot. Dat moeten we van de MDC nog even afwachten. We hadden al een flink aantal verbeteringen aan de auto doorgevoerd voor 2020. Omdat we komende januari aan de start van de Dakar rally staan, willen we in ieder geval er zeker van zijn dat we iets hebben gereden. Het samen kunnen maken van kilometers is erg belangrijk. En omdat we in Spanje met het digitale roadbook rijden is dat dan niet meer volledig nieuw meer voor de komende Dakar. Het dashboard is er op aangepast, het is fijn dat allemaal vooraf een keer ervaren te hebben. ”

Nuttige ervaring

Het team heeft sinds de Dakar van 2018 vooral op gebied van de vering een belangrijke stap vooruit gemaakt. Daar kon in Bulgarije al van geprofiteerd worden. ,,De snelheid kon makkelijker omhoog. Ik ben meer een technische rijder. Om harder te rijden moet je meer kilometers maken en vertrouwen hebben in je materiaal. In Spanje zullen de snelheden hoog liggen, dat is goed voor mij. De combinatie met het navigeren met het nieuwe digitale roadbook voor Eyck (Willemse red.) is ideaal, het is immers alweer ff geleden dat we gereden hebben” vertelt Henri.

Ook qua gewicht heeft het team hard gewerkt om dat weer omlaag te brengen. Henri van Steenbergen: ,,Omdat we op onszelf zijn aangewezen zijn, sjouwen we in de auto toch iets meer mee voor het geval er iets stuk gaat. Door de auto zelf lichter te maken, voldoen we met die extra onderdelen toch weer aan het gewicht. In de Dakar van 2018 kwamen we er in de duinen wel achter dat elke kilo die je teveel meeneemt, er ook echt één teveel is. Al denk ik wel dat de duinen in Saoedi-Arabië iets beter te doen zijn in vergelijking met Peru.”

Morocco Desert Challenge

Als de MDC doorgaat in september, is het team er sowieso bij. ,,Als we die ook nog kunnen rijden, hebben we als amateurteam een ideale voorbereiding. Normaal zou dat met ons budget niet zomaar mogelijk zijn, maar omdat op de boot na alles al betaald is zie ik het maar als een mooi spaarpotje. Wij doen voor twee andere auto’s in de MDC ook nog wat werk en daarmee zijn we bijna kostenneutraal.”

Rallymaniacs is er in mei ook bij in Spanje en zal dagelijkse updates verzorgen over de verrichtingen van de Nederlanders in de Andalucia Rally.