Zware achtste etappe rondom Akjoujt in Africa Eco Race

Gepubliceerd op: 26-10-2022 22:45

De loop stage rondom Akjoujt bleek zoals verwacht een zware etappe voor de deelnemers aan deze 14e Africa Eco Race. Na een zeer vroege start kregen de deelnemers veel duinen voorgeschoteld met temperaturen boven de 50 graden.

Gedurende verschillende eerdere edities van de Africa Eco Race was de loop stage rond het dorp Akjoujt een van de bepalende etappes van de rally. Dit is dit jaar zeker het geval met de hitte in de maand oktober waardoor het zand listiger is. Als gevolg was om 16:00 slechts een derde van de deelnemers terug in het bivak en is nu al duidelijk dat de avond, mogelijk zelfs de nacht, lang zal zijn de organisatie en deelnemers op de route.

Maurizio Gerini wint de etappe
Nadat Maurizio Gerini vanmorgen slechts één minuut achter Stefan Svitko van start ging haalde hij hem al snel in waarna en de twee mannen de rest van de dag bij elkaar bleven en tegelijkertijd over de finish kamen. Als gevolg won de Italiaan op zijn Husqvarna met 1 minuut voorsprong op de Slowaakse KTM. Op de derde positie doet Xavier Flick goede zaken op zijn Husqvarna maar op 00:38:31 achter de winnaar. Xavier Flick neemt een voorsprong op Robbie Wallace (00:05:42) en veteraan Pal Anders Ullevalseter (00:01:49) beiden op een KTM.
De Nederlander Stephan eindige opnieuw in de top 10 met een nette negende plaats. Gerben Lieverdink had een warme dag in de duinen met tempraturen boven de 50 graden. Hij eindigt als 13e net buiten de top 10 op 02:32:06 achter de winnaar. Dirk en Michael Schuttel komen na meer dan 10 uur in de proef binnen de top 30 binnen.

In het algemeen klassement behoudt Stefan Svitko een voorsprong van 00:02:46 op Maurizio Gerini. Niet veel, vooral omdat het de Italiaan is die morgen de etappe opent. Op de derde positie heeft Xavier Flick nu een voorsprong van bijna 1,5 uur op Pal Anders Ullevalseter en is hij nog steeds leider in de MOTUL EXTREME RIDER categorie.

Opnieuw de overwinning voor Philippe Gosselin en Christophe Crespo
Het team “Fous du Volants” sloeg vandaag opnieuw toe want Philippe Gosselin en Christophe Crespo wonnen voor hun teamgenoten David Gerard en Pascal Delacour met 00:11:48 voorsprong. De twee OPTIPUS-buggys vlogen over deze toch lastige etappe en kwamen 00:49:43 voor de Can-Am van Jean Dagher-Hayeck en Patrick Aantoniolli binnen.
Ruud Vollebregt en Gert Traa finishten achter hun Italiaanse teamgenoten op een vijfde plaats. Laurens Meijer en Robbert Visser hadden een zware dag waarbij ze rustig aan moesten doen na twee lekke banden. Met 01:26:35 kwamen zij binnen op een zevende plaats voor Sander Derikx achtste werd op 02:31:50.

In het algemeen klassement is het nog steeds een walk in the park voor Philippe Gosselin en Christophe Crespo die nu 05:42:32 voorsprong hebben op Jean Dagher-Hayeck en Patrick Aantoniolli, en 06:49:40 op Andrea Tronconi en Alberto Bertoldi.

Morgen, donderdag 27 oktober, trekt de karavaan van de Africa Eco Race richting Ouad Naga. De etappe zal bestaan uit 435 kilometer, waarvan 412 kilometer special, opnieuw met veel zand en adembenemende landschappen.