Verschillen worden duidelijk na negende etappe Africa Eco Race

Gepubliceerd op: 27-10-2022 22:43

Dakar komt dichterbij, de uitputting slaat toe en de verschillen worden duidelijk. De negende etappe van de Africa Eco Race ging over 435 kilometer van Akjoujt naar Ouad Naga. Een etappe die begon met duinen, welke voor sommigen al vroeg in de proef voor problemen zorgden.

Tweede etappezege voor Xavier Flick
Het was duidelijk dat er een flinke strijd zou plaatsvinden tussen Stefan Svitko en Maurizio Gerini in de motorcategorie van de Africa Eco Race. Zeker gezien het feit dat de navigatie in de Mauritaanse klassementsproeven een grote rol speelt in dit uitdagende terrein. Maurizio Gerini maakte vandaag een navigatiefout en voegde daarmee een extra 40 km toe op de special. Xavier Flick maakte van de gelegenheid gebruik om zijn tweede overwinning de Husqvarma te noteren, van 00:00:44 voor de KTM van Stefan Svitko. Achter hem was het Pol Tarres die zijn eerste podium op de Yamaha 700 pakt op slechts 00:08:07 achter de winnaar.
Een top 10 notering was er voor Stephan Savelkouls op 01:06:37 achter de winnaar. Een kleine 40 minuten achter hem vinden we Gerben Lieverdink op een 17e plaats. Dirk en Michael Schuttel weten uit de problemen te blijven in deze negende etappe en komen vijf uur achter de winnaar aan in het bivak.

In het algemeen klassement heeft Stefan Svitko een voorsprong van 00:45:35 op Maurizio Gerini. Ruim een uur daarachter staat Xavier Flick derde en is nog steeds de leider van de MOTUL EXTREME RIDER-categorie.

Philippe Gambillon en Christophe Crespo geven niet op
Opnieuw een etappezege voor de OPTIMUS-buggy van Philippe Gambillon en Christophe Crespo vandaag in de etappe van Akjoujt en Ouad Naga. Zij finishen voor de Nederlanders Ruud Vollebregt en Gert Traa in hun Can-Am op 00:40:04. De leiders van de SSV EXTREME RACE-categorie Jean Dagher-Hayeck en Patrick Aantoniolli worden vandaag derde op 00:03:26. Een mooie strijd om de vierde plaats algemeen gaat tussen de Can-Am van Laurens Meijer en Robbert Visser en de Polaris van Eric Schiano en Camille Pourchier. De Nederlanders winnen het duel met 43 seconden voorsprong op het Niger Racing Team. Sander Derikx komt als achtste over de streep op een uur achter zijn teamgenoten Ruud Vollebregt en Gert Traa.

In het algemeen klassement hebben Philippe Gosselin en Christophe Crespo een voorsprong van bijna 6,5 uur op Jean Dagher-Hayeck en Patrick Antoniolli, die zelf meer dan anderhalf uur voorsprong hebben op Laurens Meijer en Robert Visser.

Morgen is, met 456 kilometer aan zand en duinen de etappe een lus rond Ouad Naga, het laatste grote deel van deze 14e editie van de Africa Eco Race voor de rally de grens met Senegal oversteekt.