Overwinning voor Laurens Meijer en Robbert Visser in zevende etappe Africa Eco Race

Gepubliceerd op: 25-10-2022 20:08

EDIT: Na controle bij de organisatie bleek er een fout te zijn gemaakt met het teruggeven van tijd bij de tankstop. Echter bleek dat iedereen behalve het duo Laurens Meijer en Robbert Visser tijd had teruggekregen. Na het herstellen hiervan gaat de winst in de auto categorie naar Laurens Meijer en Robbert Visser.

Na het afgelasten van de eerste klassementsproef in Mauritanië gisteren stond iedereen vanmorgen te popelen aan de start voor een 470 kilometer etappe tussen Chami en Akjoujt. De start van was met 30 minuten vervroegd zodat de deelnemers de hoge temperaturen van de middag konden vermijden. Hoewel de etappe van vandaag zwaar was, met veel duinen, waren er geen echte problemen voor de deelnemers aan deze 14e editie van de Africa Eco Race.

Stefan Svitko neemt de leiding bij de motoren over
Jean Louis Schlesser had gisteren aangekondigd dat deze zevende etappe alles zou kunnen veranderen, en hij zat niet mis want Stefan Svitko, die vanmorgen als derde van start ging, won de etappe. Met een comfortabele voorsprong van 00:06:26 op Maurizio Gerini profiteerde de Slowaakse rijder van de laatste 150 kilometer zanderige en technische pistes om afstand te creëren tussen hem en de Italiaan op zijn Husqvarna. De twee mannen eindigen voor Pal Anders Ullevalseter die terug in de top 3 staat, maar nog steeds op 00:31:21 achterstand. De Noor was de Fransman Xavier Flick 00:16:30 voor, die problemen had met de achterbrug van zijn motor. Op de vijfde plaats vinden we Robbie Wallace die zijn kwaliteiten blijft bewijzen. De Britse rijder finishte op zijn KTM ongeveer met tien minuten voorsprong op de twee Yamaha 700’s van de Pol Tarres en de Alessandro Botturi.
Stephan Savelkouls eindigt vandaag 01:19:46 achter de winnaar op een negende plaats. Gerben Lieverdink kwam als 23e over de streep op 02:20:06 achterstand. Dirk en Michael Schuttel zien we vandaag terug in de top dertig na een etappe van bijna negen uur.

In het voorlopig algemene klassement voor motoren is Stefan Svitko de nieuwe leider met een voorsprong van 00:03:46 op Maurizio Gerini en 01:21:46 op Xavier Flick. Flick is nog steeds de leider is van het MOTUL EXTREME RIDER-klassement voor Malle Moto-rijders.

Overwinning voor Laurens Meijer and Robbert Visser in de auto categorie
Het is zeldzaam in crosscountry rally’s, en met name op een etappe van 470 kilometer, om een SSV de etappe te zien winnen voor twee- of vierwielaangedreven T1-auto’s. Dit is echter wat er vandaag gebeurde tijdens de zevende etappe van de Africa Eco Race met de overwinning van de Can-Am van Laurens Meijer en Robbert Visser. De Nederlanders eindigden voor een andere Can-Am van Jean Dagher-Heyeck en Patrick Antoniollo op slechts 00:02:53. De twee SSV’s liggen 00:02:57 voor op de Optimus-buggy van Philippe Gosselin en Christophe Crespo. De top 5 vandaag lag dicht bij elkaar want de Can-Am van de Italianen Andrea Tronconi en Alberto Bertoldi eindigde als vierde op 00:07:48 en de Tatra-truck van de Tsjech Tomas Tomecek werd vijfde op 00:12:05 achter de winnaars.

In het algemeen klassement zijn Philippe Gosselin en Christophe Crespo nog steeds leiders met meer dan 4 uur voorsprong op Jean Gagher-Hayeck en 5 uur op Laurens Meijer en Robbert Visser. Tomas Tomececk blijft de eerste truck en na vandaag komt hij de top vijf algemeen binnen.

Morgen, woensdag 26 oktober, bestaat de etappe uit een lus rond het bivak van Akjoujt met 24 kilometer verbinding voor de start en 424 kilometer special met aankomst in het bivak. Op het programma de beroemde Tifoujar-pas en nog meer duinen met een relatief moeilijk laatste stuk.