Ruud Vollebregt zit er goed bij in de eerste etappe van de Africa Eco Race 2022

Gepubliceerd op: 19-10-2022 00:15

Het moment dat de deelnemers de ATLAS-veerboot van het Italiaanse bedrijf GNV verlieten, vertrokken zij voor een verbinding van 118 km naar de start van de eerste etappe. Een etappe die behoorlijk technisch was met een aantal interessante navigatiepunten en dat binnen 94 km.

Maurizio Gerini aan de leiding bij de motoren
Op twee wielen was het de Italiaan Maurizio Gerini die een sterke indruk achterliet. De Husqvarna-rijder eindigde op 1’04 voor Stefan Svitko op de KTM. Dit was een opvallend verschil want de Italiaan startte op de 30e positie en de dag ervoor vertelde hij op de boot hoeveel hij genoot van dit soort tracks. Met een oog op de Slowaak verzekerde Gerini dat hij een ideale startpositie heeft voor de tweede etappe.

Op de derde plaats een sterke prestatie van Xavier FLICK, een jonge rijder, die voor het eerst deelneemt aan de Africa Eco Race. Het lijkt erop dat de Fransman heeft begrepen hoe het roadbook werkt, aangezien hij erin slaagde om met zijn Husqvarna op slechts 5’55 achter de leider te eindigen. Daarmee is hij de eerste MOTUL EXTREME RIDER in het klassement. De snelste Nederlander was vandaag Stephan Savelkouls. Savelkouls eindigde als 22e op 27 minuten achter de winnaar. Op plaats 28 vinden we Gerben Lieverdink en daarachter op 32 en 33 vader en zoon Schuttel.

Francesca Gasperi, de enigste vrouwelijke rijder dit jaar, eindigde de etappe als 30e terwijl haar zeer technische rijtechniek op de Honda werden opmerkt door de andere deelnemers. De enigste echte quad van de rally, met de Tsjechische Zdenek Tuma aan het stuur, eindigde op een 24e positie waarmee hij duidelijk zijn vaardigheden achter het stuur laat zien.

Etappezege voor David Gerard en Pascal Delacour bij de auto’s
Achter het stuur van de Optimus-buggy finishten David Gerard en Pascal Delacour 2’51 voor hun Wacky Races-teamgenoten Philippe Gosselin en Christophe Crespo. Op de derde plaats een goede dag voor de Nederlander Ruud Vollebregt en Gert Traa die met hun gloednieuwe Can-am slechts 39” achter de tweede Optimus wisten te eindigen. Met hun goede prestatie wisten Ruud en Gert de tweede T3 van Loïc Frebourg en Franck Boulau ruim 4 minuten op afstand te houden. De Fransen eindigden met hun Toyota Hilux op de vijfde plaats net achter de Hongaar Imre Varga en Jozsef Toma. De andere Nederlanders vinden we op plaats acht met Laurens Meijer en Sander Derikx, solo in de SSV, op een tiende plaats.

Bij de vrachtwagens ging Thomas Tomacek, zoals verwacht, alleen in zijn Tatra van start, dus zonder monteur of navigator. Binnen het algemeen klassement eindigde hij als elfde met meer dan 3 minuten voorsprong op de andere Tatra van de Britse bemanning Andrew Wicklow, Joseph Peake en Quinton Matthew Evans. De Italiaanse Mercedes van Giulio Verzeletti en Guiseppe Fortuna maken het podium compleet.

Morgen, woensdag 19 oktober, is het een etappe van totaal 466 kilometer richting Tagounite. De eerste 447 km zullen voor de Africa Eco Race de eerste keer zijn dat de rally deze traditionele Marokkaanse tracks Merzouga volgt.