Finish Africa Eco Race 2022 aan het roze meer in Dakar

Gepubliceerd op: 31-10-2022 17:34

Traditiegetrouw eindigde de 14e editie van de Africa Eco Race op zondag 30 oktober 2022 naast Lac Rose in Dakar met de laatste foto onder de finishboog

Voordat de finishfoto gemaakt kon worden was er een 22 kilometer lange, of beter gezegd korte, proef vanaf het strand van Niokhob naar Lac Rose., gevolgd door de podiumceremonie waarbij de winnaars en finishers van deze bijzonder veeleisende 2022-editie werden gevierd.

Het was een moment van verlossing, vreugde, emotie, gezelligheid en delen met de aanwezigen, families, vrienden, partners, media, vrijwilligers van de organisatie of simpelweg enthousiastelingen. Bovenal was het een kans voor iedereen om dit fantastische avontuur van 17 dagen en 5951 kilometer af te sluiten, van Monaco tot Dakar, via Frankrijk, Marokko, Mauritanië en Senegal.

Niet eerder sinds 2009 is de Africa Eco Race zo moeilijk geweest voor de deelnemers en anderen in de rally. In de eerste plaats omdat het evenement verplaatst moest worden na de afgelasting van de editie 2021 en het uitstellen van de editie 2022 die aanvankelijk gepland stond voor maart. Ten tweede omdat veel tracks aanpaste moesten worden gezien de hoeveelheid aan evenementen die sinds de heropening van het land werden georganiseerd. En ten slotte omdat temperaturen in Mauritanië de 50 graden meerdere malen aantikte, met uitdagende etappes en met lichamen op de grens van uitputting. Kortom, de voertuigen en de mensen werden op de proef gesteld, maar ze haalden het einde van het avontuur dankzij hun doorzettingsvermogen en hun voortdurende inspanningen.

Het waren Stefan Svitko op de KTM bij de motoren, Philippe Gosselin en Christophe Crespo met de Optimus bij de auto’s, Jean Dagher-Hayeck en Patrick Antoniolli met de Can-Am bij de SSV’s en Tomas Tomeck met zijn Tatra bij vrachtwagens die in hun categorieën de overwinning pakten en beloond werden met de prachtige bronzen trofeeën die de kaart van Afrika vertegenwoordigen, het oorspronkelijke land van de crosscountry rally raid. Velen van hen hebben toegezegd terug te komen en sommigen al in maart, aangezien de 15e editie van de Africa Eco Race zal plaatsvinden van 14 tot 26 maart 2023.