Africa Eco Race komt aan op de rustdag in Dakhla

Gepubliceerd op: 22-10-2022 23:38

Na vijf etappes in Marokko komt de Africa Eco Race aan in Dakhla voor de rustdag. De etappe van 691 kilometer, waarvan 241 kilometer verbinding vanaf de finish naar het bivak, was zeer snel en de verschillen waren klein.

Kistrijder Xavier Flink snelste op de motor
Deze laatste Marokkaanse special van 450 kilometer lang was erg snel maar had ook een aantal lastige wadi’s om over te steken. Ook de navigatie was soms pittig maar daar stoorde de winnaar van vandaag, Xavier Flick, zich niet aan. De Fransman die vanmorgen als vijfde begon kon profiteren van de strijd tussen de eerste twee in het algemeen. Flick finishte va daag met een voorspring van 00:03:43 voor op de Husqvarna van Maurizio Gerini en op 00:05:41 van de KTM van Stefan Svitko. Daarachter eindigden de twee Yamaha 700 Tenere-rijders: Alessandro Botturi en Pol Tarres als vierde en vijfde.
Stephan Savelkouls zet vandaag opnieuw een top 10 notering neer door als negende over de streep te komen. Gerben Lieverdink vinden we op de 17e plaats op 01:40:32 van de dag winnaar. Michael en Dirk Schuttel finisht als 34e en 35e en zijn toe aan een welverdiende rustdag.

In het voorlopige algemeen klassement heeft Maurizio Gerini een voorsprong van 00:02:40 op Stefan Svitko. Een vrij klein voordeel als je bedenkt hoe makkelijk het is om tijd te verliezen in Mauritanië. Daarachter staat Xavier Flick op de derde plaats en ook leider van het MOTUL EXTREME RIDER-klassement. Pal Anders Ullevalseter staat op de vierde positie en is de eerste veteraan. Op de vijfde plaats vinden we Pol Tarres, de leider van de 700-tweecilindercategorie, terwijl de Brit Robbie Wallace als zesde de eerste en enige Junior is van deze 14e editie van de Africa Eco Race.

Derde overwinning voor duo David Gerard en Pascal Delacour
Na problemen met de vooras met de Optimus-buggy tijdens de derde etappe hebben David Gerard en Pascal Delacour vandaag de boel opgeschud door de special te winnen. Kleine verschillen maar zij wisten hun teamgenoten Philippe Gosselin en Christophe Crespo op 00:02:02 afstand te houden. De Hongaar Irme Varga en Jozsef Toma finishen als derde met de Toyota op 00:19:16. De vierde positie van de dag gaat naar Tomas Tomecek met zijn Tatra. Het is de eerste keer dat de Tsjech de top vijf binnenkomt.
Laurens Meijer en Robbert Visser zijn opnieuw de snelste Nederlanders bij de SSV’s vandaag met een zesde tijd. Ruud Vollebregt verloor tijd vandaag maar blijft achtste in het algemeen klassement. Sander Derikx kwam drie minuten later over de finish dan zijn landgenoten in de Can-Am.

In het algemeen klassement bij de SVV’s/Auto/Trucks gaan Philippe Gosselin en Christophe Crespo nog steeds aan de leiding voor Jean Dagher-Hayeck en Patrick Antonioli, die ook leiders zijn in de SSV EXTREME RACE-categorie. Op de derde plaats vinden we Laurens Meijer en Robbert Visser voor Irme Varga en Jozsef Toma op de vierde positie. Bij de trucks is Tomas Tomeck de leider en staat op een zevende plaats algemeen. Alleen in zijn truck is hij de Mercedes van de Italianen Giulio Verzeletti en Giuseppe Fortuna voor.

Morgen, 23 oktober, hebben de deelnemers een rustdag in Dakhla. Al zal er voor de meesten geen echte rust zijn maar is het tijd voor onderhoud aan mens en machine.