Africa Eco Race 2022 onderweg naar Dakar

Gepubliceerd op: 16-10-2022 12:48

Onder de najaarszon en 25 graden ging de 14e editie van de Africa Eco Race van start in aan de Franse Mediterrane kust.

Gedurende twee dagen, en het vijfde jaar op rij, was het Franse stadje Menton gastheer voor de technische en administratieve keuringen. 500 mensen reizende af naar de mediterrane kust om deel te nemen aan de enigste Afrikaanse rally die nog vanuit Europa start. Voor de ogen van de vele voorbijgangers en autosport liefhebbers werden de voertuigen van de bijna 100 deelnemers zorgvuldig gecontroleerd. In het kleine bivak heerste een goede en vrolijke sfeer nu de rally weer van start gaat sinds de vorige editie in 2020.

Anthony Schlesser, de manager van de rally, stond lachend voor de camera’s van het productieteam: “Na een pauze van twee jaar werd het tijd voor onze deelnemers en onszelf dat de sport en het avontuur weer zou opleven. We hebben zo hard gewerkt om het evenement overeind te houden tijdens de COVID-pandemie dat we vandaag allemaal deze comeback van de Africa Eco Race met een gevoel van vrijheid ervaren. We moeten toegegeven, op sportief, economisch of zelfs geopolitiek vlak in Europa is de periode niet ideaal en onvermijdelijk wordt het aantal deelnemers er dit jaar door beïnvloed. Maar het belangrijkste was om koste wat kost weer op het goede spoor te komen en dat is gelukt! We gaan de Afrikaanse landschappen die we eerder doorkruisden in andere omstandigheden ervaren dan die we altijd in januari hebben gekend, en dit is een echte meerwaarde voor deze editie van 2022. De liefhebbers van offroad-rally’s en deelnemers die nog niet klaar waren voor de competitie vonden een plek in de Raid-categorie. Een leuke manier om het avontuur te beleven zonder de druk van de stopwatch. Hoe dan ook, we gaan ons best doen om de rally zo goed mogelijk te begeleiden, en zoals altijd zoveel mogelijk finishers naar het mythische Lac Rose in Dakar te brengen op 30 oktober. Maar daarvoor is het belangrijk om de stad Menton en het Prinsdom Monaco te bedanken voor, nogmaals, een prachtig welkom voor de Africa Eco Race. Nu, op naar Dakar!”

Wanneer de formaliteiten achter de rug waren werden de voertuigen in het Parce Ferme, gelegen aan de Quai Antoine 1er in Monaco, geplaatst. Rond de klok van 19:00 gaf Jean Luc Reichmann, een bekende Franse presentator, acteur en gast van de 14e Africa Eco Race, het startsein voor Pal Anders Ullevalsetter met het nummer 100 op zijn KTM. Ullevalsetter won de Africa Eco Race twee keer eerder en heeft opnieuw een goede kans. De deelnemers krijgen 5951 kilometer, waarvan 3640 kilometer aan race special, dwars door Marokko, Mauritanië en Senegal voor hun kiezen nadat zij het startpodium in Monaco passeerden.
Gedurende bijna twee passeerden de deelnemende voertuigen, motoren, ssv’s, auto’s en trucks, het bekende restaurant Stars ’n Bars. Een historische partner van de Monegaskische start van de Africa Eco Race. Een startceremonie met een uitgelaten sfeer nu de rally weer van start gaat op weg naar de historische hoofdstad van deze sport, Dakar in Senegal.

Op zondag 16 oktober, na een verbinding naar Sete in Frankrijk, gaat de Africa Eco Race karavaan de boot in voor het transfort naar Marokko. De Atlas, een veerdienst van het Italiaanse GNV, zal de deelnemers op dinsdag 18 oktober aan het vaste land van Marokko in Nador afzetten waarna de eerste etappe van start zal gaan. Een voorproefje aan twee weken rally door Noord Afrika.