Navigatie en zand zijn de sleutelwoorden in de veertigste Dakar

Gepubliceerd op: 22-11-2017 13:21

Navigatie is in de veertigste editie van de Dakar Rally de sleutel tot succes. Wedstrijddirecteur Marc Coma zei dat in Parijs bij de bekendmaking van de details van de route door Peru, Bolivia en Argentinië. Al meteen op de tweede dag bouwde Coma een nieuwigheidje in: de auto’s starten die etappe, die voor 90 procent bestaat uit duinen en off-piste terrein, vóór de motoren. “De navigators zullen hier moeten schitteren”, zei Coma.

Het is zeker niet de enige etappe waarin het aankomt op navigatie. Ook in etappes 9 en 10, met veel door elkaar heen lopende rivierbeddingen, maar zeker in de elfde etappe, de Fiambalá Super Special – de koninginnenrit van deze Dakar door de beruchte duinen van Fiambalá – komt het aan op scherp navigeren. Zelfs in de laatste etappe nog, nummer 14, is het opletten geblazen, als de deelnemers nog een stuk of dertig rio’s voor de kiezen krijgen.

In de Fiambalá-special starten de 25 besten van de dag ervoor tegelijk, als eersten: tien motoren, tien auto’s en vijf trucks. De rest komt er later achteraan in de normale startvolgorde. Een ander spektakelstuk wordt de start van de vierde etappe (San Juan de Marcona in Peru), met een massastart op het strand: rijen van vijftien motoren tegelijk, en vier auto’s tegelijk. In deze etappe komen de deelnemers tevens het langste aaneengesloten zandige stuk tegen in jaren: 100 kilometer.

Zeven etappes met niets dan zand

De route voor de Dakar van 2018 is ongekend gevarieerd, met zeven etappes die vrijwel uitsluitend uit zand, duinen en off-piste bestaan. Van de 9000 kilometer die de deelnemers te verhapstukken krijgen, is meer dan de helft geklokt.

De langste zogeheten special (wedstrijdproef) is etappe 8: bijna 500 kilometer. Deze etappe vormt ook het tweede deel van de marathonetappe, waarbij de deelnemers in het bivak in Uyuni (Bolivia) geen gebruik mogen maken van de hulp van hun assistentieteams, maar zelf het onderhoud en eventuele reparaties aan hun voertuigen moeten uitvoeren. 

Voor de motorrijders is er nog een tweede marathonetappe, waarvan ook de Fiambalá Super Special deel uitmaakt. Daar tegenover staat dat in etappe 10 (Salta-Belèn) voor het eerst tijdens de special assistentie mag worden verleend, als de wedstrijdroute de weg van de assistentiekaravaan kruist. “Maar let op: de tijd tikt door”, aldus de beschrijving.

Vorige bericht

Nederland met 26 équipes derde natie in Dakar Rally

Met 26 équipes is Nederland minder goed vertegenwoordigd in de Dakar Rally dan andere jaren, maar het is na Frankrijk en Argentinië nog altijd de derde natie. Vooral het aantal trucks dat op 6 januari in Lima aan de start zal verschijnen ligt drastisch lager dan bij voorgaande edities. Er zullen zeven motoren, twee quads, acht auto’s en negen trucks uit Nederland meedoen aan de jubileum-Dakar, die door Peru, Bolivia en Argentinië voert.  Opmerkelijk is het hoge startnummer (309) voor Bernhard ten Brinke, die als fabrieksrijder van Toyota begint aan zijn vijfde Dakar. Ten Brinke gaat voor een top 5-klassering aan de finish in Córdoba. Eveneens bijzonder is de lastminute-inschrijving van Erik Wevers, die met de Borgward BX7 – een nieuw merk in de Dakar – als backup zal rijden voor de Peruaan Nicolas Fuchs. Bij de auto’s ontbreekt Erik van Loon: hij slaat een jaartje over. Zijn navigator Wouter Rosegaar doet wel mee: hij stapt in de truck bij Martin van den Brink in; de hoogst geklasseerde Nederlander in die categorie met startnummer 506. Motorrijdster Mirjam Pol is één van elf vrouwen die meedoen in de Dakar. Vijf Nederlanders doen voor het eerst mee aan de Dakar: Maikel Smits, Luc van de Huijgevoort en Edwin Straver op de motor, Henri van Steenbergen met de auto en Janus van Kasteren jr met de truck.  Nederlandse deelnemers Motoren48   Jurgen van den Goorbergh50   Mirjam Pol51   Hans-Jos Liefhebber118 Luc van de Huijgevoort121 Edwin Straver128 Maikel Smits140 Guillaume Martens Quads254 Kees Koolen268 Bastiaan Nijen Twilhaar
 
Lees verder