Van Genugten verliest meer dan drie uur in etappe 4

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2017_11_07_SWR17_11_07_0924.jpg

Terwijl teamgenoot Gerard de Rooy een uitstekende dag had in de vierde etappe van de Silk Way Rally en de tweede tijd noteerde, kwam Ton van Genugten in het laatste deel van de proef in een greppel terecht. Omdat hij moest wachten op zijn Petronas Team De Rooy Iveco-teamgenoten liep Van Genugten meteen al tegen 22 minuten achterstand op. De crash maakte die achterstand alleen maar groter: 3 uur en 31 minuten.

“Het was een rare situatie”, vertelt Van Genugten, eenmaal gearriveerd in het bivak in Astana. “Het ging eigenlijk best goed. Ik reed mijn eigen tempo, maar zonder gek te doen. Er was immers niets te winnen vandaag. Ik reed achter Artur Ardavichus en twee Kamazzen. In een greppel rechts stond de MAZ, dus wij reden de andere kant op, er omheen. De Kamazzen moeten gas bij hebben gegeven en over de greppel heen zijn gesprongen. Ik zag die greppel daardoor pas laat en ging op de rem. We doken er voorover in: vooras 30 centimeter naar achter, reactiestang kapot, de schokbrekers rechts kapot en de voorruit eruit.”

Het repareren kostte de mannen dik drie uur, maar lukte wel, zodat ze uiteindelijk op eigen kracht de finish konden bereiken en de resterende 300 kilometer naar Astana zonder voorruit reden. “Echt balen”, vond Van Genugten. “Als ik nou plankgas had gereden – het was waarschijnlijk niet eens gebeurd als ik dat had gedaan – maar ik reed helemaal niet zo hard, want ik moest achter Artur blijven. Morgen moeten we helemaal achteraan starten. Dan moet er dus wel het gas op om weer een beetje in de buurt van Gerard en Artur te komen.”