Mardeev grijpt de leiding in Silk Way Rally

b_600_0_16777215_00_images_18_SILKWAY_RALLY_21_07_SWR16_21_07_Leg12_0154.JPG

Na de afgelaste elfde etappe mochten deelnemers aan de Silk Way Rally donderdag verder met de rally. Een zandstorm zorgde dat de helikopters woensdag de lucht niet in konden De twaalfde etappe van Jiayuguan naar Alashan werd een uur later gestart zodat de helikopters veilig de deelnemers konden begeleiden.

Voor Martin van den Brink was het niet een goede dag, hij werd vierde. Hij verloor door een lekke band zeventien minuten en valt van de eerste naar de derde plaats. “Jammer als dat gebeurt, maar je doet er niets aan,” zei Van den Brink na afloop van de langste special in China. “We hadden net in de duinen een lekke band, zo’n 200 kilometer in de proef. Verder was het een mooie dag, de jongens hebben heel snel gewisseld. Daarna zijn we gaan rijden om de schade te berperken.” Van den Brink kijkt met een positieve insteek naar de komende etappes: “Morgen mogen we weer aanvallen.”

Eduard Nikolaev legde de twaalfde etappe als snelste af bij de trucks. Hij kwam over de finish met 2’46 voorsprong op Airat Mardeev die nu de leiding heeft in het algemeen klassement.

Waar Van den Brink de ligging van de waypoints in de duinen een beetje ‘lafjes’ vond, had Pascal de Baar een mooie dag. “We dachten dat het niet zoveel duinen zouden zijn, gelukkig kregen we er genoeg. Er zat dik honderd kilometer aan duinen in. Moeilijke, schuine, gekante duinen, gewoon een jongensdroom.” De Baar werd vijfde in de twaalfde etappe en staat nu algemeen op een achtste plaats.

Op technisch vlak is De Baar tevreden met de ontwikkeling. “We hadden de vering veranderd en dat heeft verschrikkelijk goed uitgepakt. We kunnen nu op de snelle paden zelfs een versnelling hoger rijden waardoor we veel inlopen.” Vanwege de nieuwe auto moet alles zelf uitgevonden worden: “Wij moeten alles uitvinden waar andere teams al jaren data van hebben. Je wilt niet teveel doen, dus je moet op je eigen denkwerk vertrouwen.”

Kees Koolen vermaakt zich opperbest in de Silk Way Rally. Koolen kan het goed vinden met navigator Pascal Larroque en heeft plezier in de buggy. “We zijn vandaag vier Overdrives voorbij gereden,” aldus een enthousiaste Koolen. “Het is heel belangrijk om zonder brokken en straftijd aan te komen, er zijn nog maar 37 auto’s zonder straftijd.” Koolen staat elfde in het klassement.

Maik Willems kwam donderdag als veertigste aan de finish. In het klassement staat Willems met navigator Rob van Pelt nog altijd op een mooie twintigste positie. Henk Theunissen kwam binnen op positie 51

Bij de auto’s won Sebastien Loeb samen met Daniel Elena de etappe. Na afloop werd hem die etappe echter afgenomen door twee gemist waypoints. Daarvoor ontving de meervoudig WRC-kampioen een tijdstraf van vier uur. In het klassement keldert hij daardoor en staat nu tiende.

Cyril Despres werd tweede en hij heeft nu de leiding in de wedstrijd. Hij heeft dertig minuten voorsprong op Yazeed Al-Rajhi in de X-raid Mini en is de enige Peugeot die nog meedoet voor de top van het klassement.