SWR2019 dag 6: Mandalgovi - Dalanzadgad

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day6_GAL_4320.jpg

Doordat een track in de route kapot was gereden door lokale trucks werkzaam in de mijnbouw, had de organisatie besloten de special van vandaag in twee stukken te hakken met een extra stuk verbinding van 129 kilometer. Het was de laatste etappe over de steppes van Mongolië. Navigatie op hoge snelheid en veel kompaskoersen. Een verrassende winnaar bij de motoren: Oriol Mena (Hero) profiteerde van de navigatiefouten van de concurrentie en reed de snelste tijd. Ook Al-Attiyah reed verkeerd, maar pakte toch weer de dagzege.

De motoren: Mena en Sunderland kiezen het juiste spoor

Het was zeker niet de eerste keer en ook niet de laatste keer dat het gebeurde in rally-raid: verhitte discussies aan de finishline of het roadbook nou wel of niet klopte. Degenen die goed reden waren ervan overtuigd dat het roadbook correct was, degenen die verkeerd reden wisten zeker dat dat niet zo was. Net na de start van het tweede gedeelte in de special kozen de Benavides broertjes beiden het verkeerde spoor en verloren daarmee kostbare tijd. Sam Sunderland, die de special opende, deed dat in eerste instantie ook, maar nadat hij zijn kompaskoers controleerde draaide hij af naar rechts. Daarmee vergroot hij zijn voorsprong in het algemeen klassement aanzienlijk. Kevin Benavides zakt terug naart een 7e plaats op ruim een half uur achterstand. Oriol Mena klimt naar plek vijf algemeen. 

Oriol Mena (Hero) : 

''Toen ik gisteren door het roadbook heen ging zag ik dat we 3.000 meter op koers 270 graden moesten rijden. Ik kon de route prima vinden, al hadden veel anderen daar moeite mee. Ik voelde me goed vandaag, de motor is goed, dus ik ben blij. Helaas had Paulo op kilometer 50 /60 een technisch probleem. Ik ben gestopt om te helpen, maar we konden het probleem niet vinden en ik besloot door te gaan.''

Auto's: Al-Attiyah komt er mee weg

Niks is zeker in rally-raid, dat is een oude les. Een paar kilometer na de finish, in het bivak, heeft Nasser Al-Attiyah niet de gebruikelijke glimlach op zijn gezicht. Hij weet dat zijn zegereeks vandaag in gevaar was. Ook Al-Attiyah en Baumel reden verkeerd op hetzelfde punt na de herstart van de special. Dat moeilijk te vinden spoor met koersrichting 270 graden. Geen echt drama, maar het kostte hem bijna de etappezege. 
Want zonder de dubbele pech met een vastzittende versnellingsbak en een lekke band tien kilometer voor de finish, had Dennis Krotov (MINI JCW), die 23 minuten voorsprong had op dat moment, de special gewonnen en een flink stuk van de voorsprong van Al-Attiyah afgereden. Het lot besliste anders en met een tweede tijd voor Erik van loon scoorde het Overdrive team weer een 'dubbel'. Han Wei is tweede in het algemeen klassement, gevolgd door Jérome Pélichet. 

Nasser Al-Attiyah: 

''De navigatie was erg moelijk vandaag. Je moest echt opletten.  Op een paar punten twijfelden we, maar uiteindelijk was het ok. Het is de 6e zege op rij voor ons. Morgen is een relaxte dag, met 550 kilometer verbinding naar China, waar we de duinen van de Gobi woestijn gaan ontdekken.''

Trucks: Viazovich houdt de leiding vast

Net als A-Attiyah, gaat Viazovich vanaf dag één aan de leiding. En hoewel hij niet net als de Qatari alle etappes heeft gewonnen, wist Viazovich vandaag zijn derde etappezege te pakken en zo ook Kamaz achter zich te houden dat continu jacht op hem maakt. De leider van het MAZ team versloeg Shibalov en Mardeev met minder dan 30 seconden, terwijl van den Brink en Karginov de top vijf compleet maken. Daarmee blijft de voorsprong van Viazovich iets meer dan zestien minuten. 

Viazovich: 

''Iedere dag krijgen we tijdstraffen voor snelheidsovertredingen. Ik weet dat ik niet perfect ben als het hierom gaat, maar dit keer begreep ik het echt niet. Onze gps is omgewisseld, maar het lukt ons maar niet om de juiste snelheden af te lezen in de gevarenzone's. We proberen echt de snelheidslimieten te respecteren, maar de boetes en tijdstraffen volgen bijna iedere dag.''