SWR2019 dag 4: Ulaanbatar - Ulaanbatar

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day4_SWR19_dag4_03.jpg

De loopstage van vandaag had een lengte van 470 kilometer met de start en finish slechts twee kilometer van het bivak. Met veel droge rivierbeddingen, heuvels en eindeloze paden over de steppe van Mongolië. Met hoge snelheden, lastige navigatie, prachtige landschappen en wilde dieren. Bij de motoren had KTM een zeer goede dag, bij de auto's blijft Al-Attiyah winnen. In de truckcategorie was het een goede dag voor MAZ.

Erik van Loon reed een knappe tweede tijd vandaag, waar hij zeer tevreden mee was. Mammoet Rallyport's Martin van den Brink moest iets toegeven met een 8e tijd, maar blijft in de top vijf. 

Motoren: problemen voor Honda

Kevin Benavides wist dat het lastig ging worden omdat hij de special moest openen, maar dat hij 18 minuten zou verliezen zat zeker niet in de planning. Rond kilometer veertig brak de steun van de remklauw van zijn voorrem, waarna hij alleen nog de achterrem kon gebruiken. Dubbele pech voor Benavides, want vandaag is het eerste deel van de marathonetappe, waarbij assistentie niet is toegestaan. Dat betekent dat het probleem nog niet zomaar opgelost is. Benavides heeft nu een achterstand van ruim een kwartier Neemt Benavides het onderdeel over van teamgennot Cornejo? Als het team besluit het onderdeel in de toegestane servicetijd van 15 minuten te wisselen, volgt er een tijdstraf van drie uur. 
KTM had een veel betere dag. Sunderland won de special voor teamgenoot Luciano Benavides, en heeft nu 5.11 minuten voorsprong. Barreda finishte als derde en is ook derde algemeen op slechts één seconde van Luciano Benavides. 

Sam Sunderland: 

''Een superlange dag, en een hele snelle special. Het lastig om de focus vast te houden en op een gegeven moment viel er ook nog wat regen, waardoor het zicht slecht werd. Ik voel me erg goed op de motor, en de navigatie was ook goed. Dit zou goed moeten zijn voor het resultaat, maar omdat we niet weten hoe de specials er in de komende dag uit zien, is het lastig om een goede strategie te bepalen.''

Bij de quads gaat Rafael Sonik aan de leiding. De Pool had een goede dag. Concurrent Aleksandr Maksimov(Rusland)  kwam zonder benzine te staan, maar kreeg benzine van motorrijdster Anastasia Nifontova die kort daarna uitviel na een crash waarbij ze een sleutelbeen brak. 

Auto's: Al-Attiyah steppe voor steppe

Dag na dag, special na special, steppe na steppe: Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel blijven domineren. De Dakar titelhouders wonnen hun vierde special op rij en zetten hun probleemloze rit voort. Dat deden ze bepaald niet rustig aan. De 470 kilometer lange special reden ze met een gemiddelde snelheid van honderedtwintig kilometer per uur! Dat heeft zeker met hun talent te maken, maar ook omdat deze special goed was voor hun auto. Dat bleek ook wel uit de tweede tijd van teamgenoten Erik van Loon met navigator Sébastien Delauney, die als achtste van start gingen. 

Erik van Loon: ''Een ongelooflijke ervaring. Ik race al twaalf jaar lang, en zoiets als dit heb ik nog nooit gedaan. 470 kilometer vol gas, door prachtige landschappen. Het was gewoonweg fantastisch, al hadden we veel last van stof, vooral van de trucks, die moeilijk in te halen waren. Ik ben blij dat we weer vooraan zitten, na de mechanische problemen van afgelopen maandag.''

Trucks: MAZ, MAZ, MAZ

In de strijd bij de trucks, was het MAZ dat vandaag won. Voordeel halend uit een serie van problemen voor de Kamaz trucks, scoorde MAZ een historische één-twee-drie uitslag. Viazovich pakte zijn derde etappezege, en staat nu maar liefst 23 minuten voor op Shibalov en meer dan een half uur op Karginov, beiden met een Kamaz. 

Siarhey Viazovich : We gingen van start achter Kamaz. In het stof over de snelle paden was het onmogelijk om in te halen. We probeerden het één keer en belanden in een gat, zonder verdere schade gelukkig. We konden weer verder en zagen Karginog naast het pad stil staan. Toen passeerden we Shibalov, die lek had gereden. Eenmaal aan kop reden we steady naar de finish zoals tijdens een trainingsrit, want we wisten dat we het geflikt hadden!''

De uitslagen

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day4_SWR19_dag4_01.jpg

 b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day4_SWR19_dag4_02.jpg