SWR2019 dag 3: Ulan Ude - Ulanbataar

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day3_Stage3_Honda.jpg

Een dag met lastige navigatie in een special van 243 kilometer en nog eens 448 kilometer verbinding naar het bivak in de hoofdstad van Mongolië, Ulanbataar. Op en af door de heuvels, met geregeld gevaarlijke ravijnen en magnifieke landschappen. Voor de navigatoren is deze etappe een echte uitdaging met veel kruisingen en parallel paden. 

De route stijgt naar een hoogte van 1.000 meter, over heuvels bedekt met bossen en veel kleine rivierbeddingen die gevaarlijk kunnen zijn. De paden gaan verder omhoog en vanaf 1.500 meter hoogte hebben de deelnemers een spectaculair uitzicht. Het laatste deel van de route gaat over een plateur met heel veel parallel paden. 

Motoren: Benavides vergroot zijn voorsprong 

Vanaf de binnenkomst in Mongolie veranderde het landschap drastisch. Met meer open terrein waarbij de snelheid flink opgeschroefd werd. Sam Sunderland moest de special openen, en verloor logischerwijs tijd, maar kwam als eerste over de finish zonder ingehaald te zijn. Startend als vierde volgde Kevin Benavides comfortabel en kon goed profiteren door zijn tweede etappezege te pakken en zijn voorsprong in het algemeen klassement uit te breiden ten opzichte van Sunderland met 8 seconden naaar 2.54 minuten. 

Teamgenoot Joan Barreda had ook een goede dag, ondanks dat hij vast kwam te zitten in een diep gat kort na de start. Hij finishte tweede op 30 seconden en nam de derde plaats overall over van Paulo Goncalves, die zich in hetzelfde gat vastreed. 
Aan de vooravond van de marathonetappe werd er minder gesproken over wat er vandaag gebeurde, maar veel meer over wat de komende twee dagen gaan brengen. Er is discussie of er met hardere banden gereden moet worden, het is een kwestie van zo economisch mogelijk omgaan met motor en rijder. De snelheid zal hierdoor wel wat omlaag gaan, maar met de top vier zo dicht bij elkaar kan de strijd wel eens flink los barsten. 

Kevin Benavides: 
''Ik heb niet op de limiet gereden, maar was gefocussed op een goed tempo en ben blij met het resultaat. Dat betekent dat ik morgen moet openen en daarmee verlies je sowieso tijd. Zeker gezien de lastige navigatie in de etappe van morgen. Dus misschien is het niet zo gunstig wat het resultaat aangaat, maar wat betreft rijplezier is het wel het mooist.''

b_771_514_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day3__ML85518.jpg

Auto's: Nasser Al-Attiyah blijft hongerig

De race ging vandaag verder zonder de winnaar van vorig jaar, Yazeed Al-Rahji. Een gebroken riem van de dynamo / waterpomp zorgde ervoor dat de motor van de Hilux plofte. Daarmee is Nasser Al-Attiyha een geduchte concurrent kwijt in de jacht op zijn eerste Silk Way Rally overwinning. Dat weerhield hem er echter niet van er vol voor te gaan vandaag. Al-Attiyah lekk vastbesloten een flink gat te slaan tussen hemzelf en de buggy's die op hem jagen. Met een gemidddelde snelheid van boven de honderd kilometer per uur, heeft Nasser nu een voorsprong van meer dan twintig minuten. En dat over terrein dat de buggy's meer zou moeten liggen. De Mini JCW van de Rus Dennis Krotov werd tweede, gevolgd door de SMG buggy's van Han Wei en liu Kun. Erik van Loon finishte als vijfde.

Nasser Al-Attiyah:
''Het is de eerste keer dat ik in Mongolië rijd en het is werkelijk magnifiek. Alles is groen! We reden sterk vandaag, het tempo was goed. Matthieu gaf me het ritme om te volgen. Na 150 kilometer zagen we dat niemand ons volgde, dus namen we iets gas terug. Twintig kilometer voor de finish moesten we stoppen voor een langzaam leeglopende band. We moesten echt iets meer pushen vandaag, om zo een groter gat te hebben voordat we morgen de eerste echte lange special ingaan.''

Trucks: Karginov valt aan, Viazovich pareert

In de derde special ontpopte zich het eerste echte grote duel tussen de Russische zwaargewichten van het Kamaz Team en de Wit-Russen van MAZ. Als eerste truck op de route probeerde Maz rijder Viazevich uit alle macht de blauwe armada voor te blijven. En hoewel hij niet de stage won, bleef hij wel aan de leiding in het algemeen klassement en creëerde hij een goede startpositie voor d elange special van morgen. Karginov hoefde vandaag niet te toeteren om de zege te pakken. De titelhouder verstevigde zijn tweede plaats voor teamgenoot Shibalov. Viazovich werd derde, gevolgd door Martin van den Brink / Mammoet Rallysport en Vishneuski (MAZ) als vijfde. 

Andrei Karginov (Kamaz Master) : 
''We reden 40 kilometer lang in het stof van Viazovich zonder dichtbij genoeg te komen om de sentinel te gebruiken. We moesten wachten tot een gevaarlijke zone om dichterbij genoeg te komen. Daarna konden we ons eigen tempo rijden over terrein dat beter geschikt is voor onze truck en kostbare tijd in te lopen op de MAZ.''

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day3__ML86054.jpg