SWR2019 dag 2: Baikalsk - Ulan-Ude

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day2_SWR19_day2_Mammoet.jpg

De tweede dag van de Silk Way Rally met een special van 208 kilometer en een verbinding van 202 kilometer was een lastige waarbij er al twee grote namen moesten opgeven: Yazeed Al-Rahji (Overdrive) bij de auto's en Xavier de Soultrait (Yamaha) bij de motoren. Daarnaast verloor Erik van Loon heel veel tijd vandaag en moet hij zich weer een weg door het veld zien te vechten morgen.

De route van dag twee liep over stenige paden, omhoog en omlaag over een grote bergpas, waarbij het zaak was de banden heel te houden. Snelle paden door de Siberische heuvels en grote vlaktes met lastige navigatie.

Motoren: ongeplande winst voor Sam Sunderland

Sunderland moest het zelf ook toegeven: hij had niet gepland te winnen vandaag. Met de eerste echte lange special die er aankomt, had hij liever wat verder naar achteren gestaan bij de start om zo naar voren te rijden en een mooi gat te slaan. Maar zonder benzinestop was het moeilijk voor de Engelsman om in te schatten hoe snel de concurrenten reden. En zo reed hij de snelste tijd zonder het zelf te willen. Maar daar zat Sunderland niet echt mee.

Bij het Hero team was er tevredenheid met de tweede tijd van Mena, en de derde tijd voor de net gecontracteerde Goncalves. Het is een interessante strijd tot nu toe, op onbekend terrein voor alle motorrijders, waarmee geen enkel team over extra info beschikt. Een goede dag dus voor Hero, maar een slechte voor Yamaha. 

De nummer drie van gisteren, Xavier de Soultrait, raaktte eerst iets op kilometer drie, waarbij hij mogelijk al iets brak en viel vervolgens op kilometer achttien. Daarbij beschadigde hij zijn navigatietoren en moest de Soultrait opgeven. Teamgenoot Van Beveren reed slechts een negende tijd tot zijn eigen ontevredenheid. Het is nog even afwachten hoe de race zich tactisch verder gaat ontwikkelen, maar het lijkt erop dat het een fascinerende open race gaat worden.

Sam Sunderland: 

''Het was echt niet mijn doel om te winnen vandaag, en dat is frustrerend voor de strategie. Maar op een dag als deze, zonder benzinestop, is het lastig om te weten waar de anderen zijn. Je pusht gewoon en probeert je snelheid te managen. De special zelf was erg leuk, mooi gevarieerd. Het is duidelijk dat er veel regen is gevallen maar de organisatie heeft goed werk verricht door de race door te laten gaan.''

b_732_488_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day2_SWR19_day2_Sunderland.jpg

Auto's: Al-Attiyah aan de kop, Al Rahji valt uit

En dat is nummer twee! Nasser Al-Attiyah en Matthieu Baumel rijden tot nu toe een foutloze Silk Way Rally. Ondanks een lekke band op de lastige paden, en veel rivierdoorwadingen ontwijken ze alle problemen waar de concurrentie wel mee te kampen heeft. Dag twee ging niet volgens plan voor Yazeed Al Rahji en Erik van Loon. Al Rahji ging aan de leiding tot kilometer 50, toen hij letterlijk vast liep met motorproblemen. Erik van Loon verloor drie uur met een kapotte aandrijfas. Dat gaf de kans aan de buggys om te profiteren. Chinese rijders Kun Lia (Hanwei Buggy SMG) en Wei Han (Geely Buggy) werden tweede en derde. Serradori en Pelichet maken de top vijf compleet. Met al bijna een kwartier voorsprong kan Al -Attiyah redelijk comfortabel de grens naar Mongolië passeren, ook al is het terrein dat dan volgt uitermate geschikt voor de buggy's! 

Nasser al-Attiyah: 

''De special van vandaag was erg moelijk. Veel stenen en veel water. We zaten veel tijd in de bossen. Ondanks een lekke band hebben we het goed gedaan. We hebben nu veertien minuten voorsprong, en we zouden de buggies in bedwang moeten kunnen houden, ondanks dat het terrein dat we nu gaan krijgen hen beter past.''

De trucks: nummer twee voor Viazovich?

Viazovich was zo blij dat hij aan de leiding ging in het algemeen klassement na de eerste etappe, dat hij zichzelf beloofde er alles aan toe doen vandaag om die leiding te behouden. En dat lukte door Shibalov achter zich te houden over de bospaden naar Ulan-Ude, tot ontevredenheid van Kamaz. Maar er hangt Shibalov mogelijk nog een tijdstraf boven het hoofd. 

Anton Shibalov (Kamaz) : 

''De vele stenen maakten deze special erg lastig. We reden lek en verloren tijd met het wisselen van het wiel. We reden sterk, maar de lekke band verstoorde ons ritme. Ik weet niet hoe vaak we achter Viazovich zaten en geseind hebben om er langs te komen. Hij zei t niet gehoord te hebben en liet ons in het stof rijden.''

Op het noticeboard staan alle uitslagen! 

b_579_386_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day2_SWR19_day2_Hino.jpg