SWR2019 dag 1: Irkutsk - Baikalsk

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day1_SWR_stage1_01.jpg

De eerste special in de SIlk Way Rally had een lengte van 51 kilometer, plus 255 kilometer verbinding. De toch al technische proef door de Siberische bossen werd nog een stuk lastiger door de vele regen in de nacht ervoor.

Motoren: winst voor Benavides

Bij de motoren waren de rijders blij dat ze ongehavend de finnish haalden in hun allereerste special ooit in de Silk Way Rally. De condities met veel modder en water waren in het voordeel van rijders met een enduro achtergrond, en dat bleek ook wel in de uitslag. Snelste man was Kevin Benavides (Honda) gevolgd door zijn jongere broertje op 36 seconden met een KTM. Met drie seconden later Xavier de Soultrait, ondanks het feit dat hij iets van het gas af moest toen zijn motor dreigde te overhitten door alle modder die tegen de radiator geplakt zat. Dit drietal werd gevolgd door Joan Barreda op 1.06 minuten, en de huidig leider in het cross-country wereldkampioenschap Sam Sunderland op de vijfde plaats op 1.15 minuten achterstand. 

Auto's: Al-Attiyah het snelst

Nasser Al-Attiyah, die als tweede aan de special begon, had maar één doe voor ogen: de snelste tijd neerzetten. Profiterend van een lekke band bij teamgenoot Yazeed Al Rahji, die drie minuten voor hem gestart was, greep Al-Attiyah de leiding met een zeer hoog tempo. Een strategisch slimme zet wat ze een mooienpositie geeft voor de eerste echt lange special over twee dagen naar Ulan Batar. 

De verrassing van de dag kwam van het zeer ervaren dueo Jerome Pelichet en Pascal Larroque (Optimus buggy) die zich tussen de twee favorieten positioneerde op 2.32 minuten achter de winnaar. Pelichet en Larroque finishten als 3e in de afgelopen Morocco Desert Challenge. Het terrein was sowieso prima voor de buggy's: maar liefst acht ervan stonden in de top tien. 

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_Day1_SWR_stage1_02.jpg

Bij de SSV's werd de eerste positie gedeeld. Titiana Sycheva en Vincent Gonzalez (ook actief in de MDC afgelopen april) reden exact dezelfde tijd, gevolgd door het Britse duo Knight / Watson. 

Trucks: Viazovich met de nieuwe neus voorop

Viazovich won de MDC 2019 afgelopen april met de nieuwe Maz met 'neus'. Het vele goede werk in Marokko verzet leverde al meteen een mooi resultaat op in de Silk Way Rally, met de winst in de eerste etappe op hun thuisgrond. Zijwaarts driftend bleef Viazovich Kamaz concurrent Shibalov 56 seconden voor. Daarmee voorkwam Shibalov nog net een 'een-tweetje' van MAZ, met Vishneuski op de derde plaats. Karginov (Kamaz) bleef Martin van den Brink enkele seconden voor.