97 deelnemers aan de start van Silk Way Rally 2019

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_vooraf_2C1A9543-XL.jpg

De Silk Way Rally 2019 zal van start gaan met deelnemers uit 36 landen, een nieuw record voor de wedstrijd. De voorlopige deelnemerslijst van de 9e editie telt 97 deelnemers inclusief voor de eerste keer in de geschiedenis van de Silk Way Rally ook quads en motoren.

De meest omvangrijke categorie van de rally is de ‘All terrain – CARS’ categorie bestaande uit 54 voertuigen. De lijst wordt aangevoerd door de winnaar van vorig jaar, Yazeed Al Rajhi. Zijn belangrijkste concurrent zal Nasser Al Attiyah zijn want de Qatari kijkt er naar uit om wraak te nemen na in 2018 op de tweede plaats te zijn geëindigd. Naast Al Rajhi en Al Attiyah staat ook Silk Way Rally-nieuwkomer Erik van Loon aan de start met zijn Toyota Hilux.

Frans coureur Mathieu Serradori strandde vorig jaar helaas door technische problemen met zijn achterwiel aangedreven buggy. Na de goede start van vorig jaar zal de Fransoos ook dit jaar weer vechten voor de White Tiger. Maar hij zal niet de enige zijn want Bryce Menzies zal na twee jaar afwezigheid weer op het startpodium voorbijkomen tijdens de startceremonie. De Amerikaan kiest voor een Peugeot 3008-buggy als weapon of choice.

Met de rally voor een groot deel in Rusland zullen er een totaal van 12 Russische voertuigen deelnemen, geleid door Andrei Rudskoy. De voormalig FIA-wereldbeker T2-kampioen uit Sint-Petersburg zullen we achter het stuur van zijn G-Force BARS zien. Maar de Russische fans hebben nog veel meer deelnemers om toe te juichen in de Т3-categorie met favoriet Sergey Karyakin uit Ekaterinburg en, de enigste vrouwelijke deelnemer in deze categorie, Tatjana Sycheva uit Sint-Petersburg. Sergey Shalygin, de coureur uit het Verre Oosten zal voor de negende keer van start gaan. De Tynda-coureur heeft een ongeëvenaard record neergezet want hij nam tot en met deze editie deel aan elke editie van de Silk Way Rally.

Het vrachtwagen klassement bestaat uit een 16-tal inschrijvingen. Vier daarvan zijn de beruchte blauwe-witte KAMAZ-master trucks van Andrei Karginov (winnaar 2018), Ayrat Mardeev, Anton Shibalov en Sergey Kupriyanov. Kupriyanov zal opnieuw starten met de unieke KAMAZ op gas en diesel. De Russen zullen de concurrentie voelen van onder andere Martin van den Brink, maar ook Sergey Vyazovich (Wit-Rusland) en Teruhito Sugawara (Japan).

Deze editie gaat de eerste keer in de geschiedenis van de rally zijn dat motoren en quads deel kunnen nemen aan de Silk Way Rally. Vanwege het feit dat Rusland-Mongolië-China meteen werd opgenomen in de kalender van de FIM Cross-Country Rally Wereldkampioenschappen kalender trok het evenement de aandacht van de sterkste rijders waaronder de top vijf rijdes van het 2019 kampioenschap: Sam Sunderland, Luciano Benavides, Jose Ignacio Cornejo, Kevin Benavides en Andrew Short. Naast deze heren zullen ook drie vrouwelijke rijders het startveld verfraaien met: Anastasia Nifontova (Rusland), Laia Sanz (Spanje) en Gabriela Novotna (Tsjechië).

De quad-categorie is de kleinste categorie met slechts drie deelnemers. Legendarische Rafal Sonik begint met startnummer 1. De Poolse quad rallyrijder is drievoudig wereldkampioen en zeven keer deelnemer (en één keer winnaar) van de Dakar-rally. Hij zal de strijd aan gaan met wereldkampioen 2018 uit Rusland, Alexander Maximov.

Op 4 juli zullen de deelnemers met hun voertuigen in Irkutsk verschijnen voor administratieve en technische inspecties op 5-6 juli.

Bekijk hier de lijst met inschrijvingen...