Route Silk Way Rally 2019: een uniek avontuur

b_600_0_16777215_00_images_02-SILK-WAY_2019_vooraf_SWR19.jpg

De definitieve route werd onthuld tijdens de presentatie vorige week in Moskou, op dit moment nog 33 dagen vóór de start van de Silk Way Rally 2019.

Dit is zowel een van de grootste sportieve als menselijke uitdagingen met een nieuwe en innovatieve route. De negende editie van de Silk Way Rally start over een maand, op 6 juli vanuit Irkutsk (Rusland), niet ver van de oevers van het Baikal-meer.

De rally zal worden verdeeld in tien gevarieerde en technische etappes waarbij Mongolië van Noord naar Zuid wordt overgestoken en eindigend in het hart van een zee van duinen van de beroemde Gobi-woestijn op 16 juli in Dunhuang (China). Een rally van totaal van 5.000 kilometer met meer dan 2.700 kilometer getimede specials doorkruist drie landen die de perfecte alchemie bieden tussen technische uitdagingen, variëteit en schoonheid van landschappen.

Van de Taiga van Oost-Siberië tot de kathedraalduinen van de Gobi-woestijn en de eindeloze steppen van Mongolië, deze Silk Way Rally 2019 is niet alleen de meest uitdagende cross-country rally van het jaar, maar ook een buitengewoon avontuur.

De deelnemers

Het is voor het eerst dat motoren mee kunnen doen aan de Silk Way Rally en dat pakt goed uit : het is één van de grootste evenementen op de kalender van het FIA cross-country wereldkampioenschap. Met o.a. Sam Sunderland namens KTM en Andrew Short namens Husqvarna. Fransman Adrien van Beveren met zijn Yamaha is van de partij, net als Honda rijder Joan Barreda en teamgenoot Jose Ignacio Cornejo. Portugees Paulo Goincalves heeft de overstap gemaakt naar het Indiase Hero Team. In de quad categorie is vijfvoudig wereldkampioen en Dakarwinnaar Rafael Sonik voor het eerst erbij. 

In de autocategorie is Nasser Al-Attiyah de te kloppen man. Met een tweede plaats in 2010 in een Volkswagen en een tweede plaats in 2018 met de bekende Hilux van Overdrive zal de Qatari erop gebrand zijn de overwinning te pakken. Concrurrentie zal hij daarbij vanuit het eigen team krijgen van Yazeed Al-Rahji en Nederlander Bernhard Ten Brinke. Verrassend is ook de terugkeer van Bryce Menzies, in een Peugeot 3008 DKR Maxi ex-fabrieks buggy. Verder nog bekende namen zoals Han Wei, Vasliyev en Fransman Serradori met zijn snelle SRT Buggy en Erik van Loon, die in april uitviel in de Morocco Desert Challenge terwijl hij aan de leiding ging. 

Trucks

In de truck categorie is Kamaz met maar liefst vijf trucks aanwezig. Het belooft een mooi duel te worden tussen Andrei Karginov en Airat Mardeev, de winnaar van vorig jaar. En Nederlander Martin van den Brink zal zich ook in deze strijd willen mengen met zijn Renault truck. 

In totaal staan er zo'n honderd deelnemers aan de start van de 9e Silk Way Rally, waaronder naast de professionals een flink aantal amateurs. Op 5 en 6 juli vinden de technische keuringen plaats in Irkutsk, waar in de avond de deelnemers over het startpodium gaan. De finish is op 16 juli in Dun Huang.