De Villiers en Short winnen 2019-editie Rallye du Maroc

Gepubliceerd op: 09-10-2019 19:23

Giniel de Villiers en Andrew Short hebben de Rallye du Maroc bij de auto’s en motoren gewonnen. Na een laatste etappe waarin nog veel gebeurde had Toyota-coureur De Villiers de eerste plaats te pakken, bij de motoren pakte Short zijn eerste grote overwinning.

Na een toch al pittige week stond er voor de deelnemers op de laatste dag ook nog een aardige uitsmijter op het programma. Met een totaal van 168 geklokte kilometers kon er veel gebeuren in de laatste proef en dat bleek ook te gebeuren.

Auto’s

De Villiers nam dinsdag tijdens de voorlaatste etappe de leiding in het klassement en bracht die marge tijdens de afsluitende etappe over de streep. In de proef over 168 kilometer was de Zuid-Afrikaan slechts 26 seconden sneller dan Bernhard ten Brinke, die zich woensdag goed herstelde van de schade eerder in de week. Yazeed Al-Rajhi eindigde tijdens de laatste etappe op de derde plaats, voor Erik van Loon die zijn beste resultaat van de week scoorde met een vierde plaats. Mathieu Serradori maakte de top-vijf van de daguitslag compleet.

Nadat De Villiers zijn wagen aan de meet gebracht had was het wachten op Carlos Sainz. De Spanjaard was onderweg naar een goede tussentijd, maar verloor tijd door een foutje en later in de proef begaf de koeling van de Mini het waardoor hij maar liefst 12 minuten en 55 seconden verloor op De Villiers. Daarmee was de eindwinst voor de Zuid-Afrikaan zeker binnen.

In het WK Cross Country was het ook nog spannend na de technische problemen voor Nasser Al-Attiyah op dinsdag. Stephane Peterhansel was zijn enige concurrent en die moest in het eindklassement vijfde worden om de positie veilig te stellen. De Fransman eindigde woensdag op de negende plaats en eindigde op ruim een uur van De Villiers op de vijfde stek in het klassement. Hij kroonde zich daarmee de nieuwe wereldkampioen.

Kees Koolen werd woensdag zestiende in de laatste proef, Maik Williams eindigde in de achterhoede op de dertigste plaats.

Motoren

Bij de motoren was het op de laatste dag ook nog spannend, maar Andrew Short van Husqvarna wist zijn eerste overwinning in een WK Rally te bemachtigen. Het was het eerste grote rallysucces voor de Amerikaan, die een kleine twee jaar geleden zijn debuut maakte. Short kwam in de laatste etappe met een voorsprong van een krappe minuut op teamgenoot Pablo Quintanilla aan de finish, de Chileen werd tweede in het eindklassement. Joan Barreda maakte namens Honda het podium compleet.

De dagzege ging naar Toby Price, maar niet voordat hij enkele kilometers voor de finish nog ten val kwam. De Australiër was daar zelf nogal boos over en dat was ook wel begrijpelijk. In het klassement kwam de KTM-coureur daardoor zeven seconden tekort om naar het podium te mogen. Price was 2 minuten en 54 seconden sneller in de laatste proef, maar kwam dus een handvol tekort om op het podium te stappen. Luciano Benavides eindigde derde in de vijfde en laatste etappe, hij eindigde voor Matthias Walkner en eindwinnaar Short.

Quintanilli eindigde laatste dag op de zevende plaats, net voor Xavier de Soultrait en Ricky Brabec. BAS Dakar-rijder Ross Branch sloot een ijzersterke week af met de tiende tijd in de laatste etappe. Hij eindigde daarmee op de achtste plaats in het algemeen klassement.

Rob van Vegchel eindigde in de Rallye du Maroc als beste Nederlander op de 43ste plaats, Floor Maten eindigde na een goede week op de 43ste stek met Olaf Harmsen op de 46ste plaats.