Bernhard en Tom sluiten slijtageslag af met tweede tijd

Bernhard en Tom sluiten slijtageslag af met tweede tijd

De Rallye du Maroc 2019 ontvouwde zich zoals voorspeld tot een vijfdaags gevecht met de elementen. De Toyota fabrieksrijders Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul toonden in de slotetappe hun kwaliteiten met een imponerende tweede tijd. Een hiaat in het routeboek met technische schade tot gevolg, maakte dat de Nederlands/Belgische equipe in het algemeen klassement geen rol van betekenis konden spelen. Rondom Erfoud kregen de equipes helemaal niets cadeau. Elk van de vijf etappes bleek een test voor mens en machine. De loodzware parcoursen voerden onder meer over ruige wegen vol stenen, listige zandpaden en natuurlijk zware duinen. “Deze rally is ook altijd een echte test voor navigatoren. Tom is flink op de proef gesteld, maar heeft perfect werk geleverd”, concludeert Bernhard ten Brinke. In hun Toyota Hilux gebruikte het duo de eerste twee dagen om ritme te vinden. Vanaf een vijfde plaats algemeen voerden Bernhard en Tom op de derde dag het tempo op. Op de etappe over 440 km klokte het Toyota duo de snelste tussentijden, totdat op de route een niet aangemerkt gat opdoemt. Bernhard weet een serieuze crash te voorkomen, maar door de impact scheurt een draagarm af. Bernhard en Tom repareren hun rallywagen provisorisch en besluiten direct naar het bivak te rijden om hun Toyota Hilux te laten checken. Bernhard ten Brinke: “Normaal wordt een gat als deze aangemerkt in het routeboek, maar dat was nu niet het geval. Het had echt veel erger af kunnen lopen, zoals tijdens deze rally met een aantal andere deelnemers wel het geval was. De fout in het routeboek betekende dat onze rol in het algemeen klassement per direct was uitgespeeld.” Het monteursteam van Toyota Gazoo Racing leverde fantastisch werk door de Hilux na een korte nacht weer in topvorm klaar te zetten voor Bernhard en Tom. De laatste twee dagen van de rally gebruikt het duo om ervaring op te doen, waarbij de slotetappe over 210 kilometer werd uitgekozen om ‘er eens goed voor te gaan zitten’.

Het offensief brengt een prachtige tweede tijd; op 26 seconden van teamgenoot Giniel de Villiers, die ook de Rallye du Maroc 2019 op zijn naam schrijft. “Het is prachtig dat Toyota deze rally wint. Het laat zien hoe sterk het team en de auto is. Ikzelf ben tevreden met onze dagresultaten, maar we gaan in de Dakar Rally 2020 voor meer. Als het geluk ook een beetje aan onze zijde is, dan kunnen we absoluut strijden voor de podiumplaatsen.”

Gerelateerd nieuws

17-10-2019, 15:00

Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit” Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

De naam Kees Koolen is onlosmakelijk aan de Dakar Rally verbonden, maar vorig jaar moest hij verstek laten gaan. Nu trekt de rally naar Saudi-Arabië en trok het avontuur Koolen toch weer. Samen met Jurgen van den Goorbergh gaat hij de Dakar Rally rijden in een SSV.

Lees meer

10-10-2019, 07:58

Bernhard en Tom sluiten slijtageslag af met tweede tijd Bernhard en Tom sluiten slijtageslag af met tweede tijd

Bernhard en Tom sluiten slijtageslag af met tweede tijd

De Rallye du Maroc 2019 ontvouwde zich zoals voorspeld tot een vijfdaags gevecht met de elementen. De Toyota fabrieksrijders Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul toonden in de slotetappe hun kwaliteiten met een imponerende tweede tijd. Een hiaat in het routeboek met technische schade tot gevolg, maakte dat de Nederlands/Belgische equipe in het algemeen klassement geen rol van betekenis konden spelen.

Lees meer

09-10-2019, 19:23

De Villiers en Short winnen 2019-editie Rallye du Maroc De Villiers en Short winnen 2019-editie Rallye du Maroc

De Villiers en Short winnen 2019-editie Rallye du Maroc

Giniel de Villiers en Andrew Short hebben de Rallye du Maroc bij de auto's en motoren gewonnen. Na een laatste etappe waarin nog veel gebeurde had Toyota-coureur De Villiers de eerste plaats te pakken, bij de motoren pakte Short zijn eerste grote overwinning. 

Lees meer

09-10-2019, 14:56

Van Loon zeer tevreden met derde tijd op laatste etappe Van Loon zeer tevreden met derde tijd op laatste etappe

Van Loon zeer tevreden met derde tijd op laatste etappe

Ondanks een lekke band, een bijna-crash en een stukje verkeerd rijden, lukt het Erik van Loon en Sébastien Delaunay waarvoor zij naar Marokko zijn gekomen: zonder risico’s snelle tijden noteren. De Toyota Hilux voelt zeer goed aan, waardoor de potentie van de auto en de equipe benut kan worden. Zij finishen op slechts drie minuten van dag-winnaar Ten Brinke, waarmee zij eerder op de proef op plaats een en twee rijden. Van Loon gaat met een goed gevoel de laatste voorbereidingen in op Dakar 2020 die in januari plaatsvindt in Saudi-Arabië.

Lees meer

Rallyraid video's