Bandenmanagement belangrijk in eerste etappe Rallye du Maroc

Gepubliceerd op: 05-10-2019 17:10

Nasser Al-Attiyah en Pablo Quintanilla hebben de eerste etappe van de Rallye du Maroc met een overwinning afgesloten. WK-leider Al-Attiyah bracht zijn Toyota Hilux als snelste aan de finish, ondanks dat hij een groot deel conservatief reed. Bij de tweewielers was het een secondenspel, Pablo Quintanilla bleek de sterkste.

Vooraf waren deelnemers niet tot in de details ingelicht over het parcours van de eerste echte etappe van de Rallye du Maroc en vele rijders moesten dus al vroeg op eieren rijden om de finish zonder al te grote brokken te halen. Diverse equipes moesten banden van lenen en uitlenen om de finish te halen, de eerste verschillen werden om die reden gemaakt.

Auto’s

De overwinning bij de auto’s was voor Nasser Al-Attiyah met navigator Mathieu Baumel. Ook de Prins van Qatar kreeg te maken met een lekke band, maar deze werd snel gewisseld en de rest van de proef werkte hij redelijk conservatief af. Daardoor slaagde hij erin met flink wat tijdwinst aan de finish van de eerste proef te komen. “We zijn rustig aan de etappe begonnen omdat we bang waren vroeg tegen een lekke band aan te lopen”, vertelde Baumel na afloop. “Na 100 kilometer kregen we dan toch een lekke band. Die hebben we snel kunnen wisselen, maar Peterhansel haalde ons in. We hebben ongeveer tachtig kilometer samen gereden en toen kreeg hij een probleem.”

De tweede plaats was enigszins verrassend voor Matthieu Serradori in de Century Racing-bolide. Hij werd tweede op 2 minuten en 39 seconden. Giniel de Villers kwam als derde aan de finish, de Zuid-Afrikaan gaf 3 minuten en 14 seconden prijs op zijn teamgenoot. Stephane Peterhansel kwam als vierde aan de finish nadat hij met problemen te maken kreeg. De coureur in de Mini verloor meer dan 5 minuten ten opzichte van Al-Attiyah, zijn naaste concurrent in de strijd om de WK-titel.

Bernhard ten Brinke bracht de Toyota Hilux op 7 minuten en 53 seconden van Al-Attiyah aan de finish, dat was goed voor een vijfde plaats op de eerste dag van de rally. Hij bleef Martin Prokop en Erik van Loon voor. Van Loon verloor ten opzichte van Al-Attiyah zo’n 13 minuten, maar haalde alsnog een keurige zevende plaats binnen. Ook bleef hij de andere Mini-coureur, tweevoudig Dakar-winnaar, Carlos Sainz voor. De Madrileen verloor meer dan een kwartier en eindigde op de achtste plaats. Aron Domzala en Yazeed Al-Rajhi maakten de top-tien op zaterdag compleet.

Kees Koolen gaf zijn CAN-AM ook aardig de sporen op de eerste dag van de rally, hij kwam als twaalfde aan de finish en was slechts 34 minuten langzamer dan Al-Attiyah.

Voormalig Formule 1-coureur Fernando Alonso was gematigd tevreden na de eerste serieuze dag, de coureur had drie lekke banden gehad en moest daarom wachten op versterking. De coureur verloor uiteindelijk bijna 45 minuten, hoewel hij tussen twee tussenpunten wel de snelste ‘sectortijd’ noteerde.

Maik Willems wist de Spaanse F1-kampioen net niet te verschalken op de eerste dag, hij eindigde op de 22ste plaats en kwam 27 seconden tekort om Alonso te verslaan.

Motoren

Bij de overwinning was de eerste echte etappe een prooi voor Pablo Quintanilla. De Chileen was 40 seconden sneller dan Sam Sunderland, Ricky Brabec werd namens Honda derde op 1 minuut en 31 seconden. De Boliviaanse rijder Daniel Nosiglia was voor de gelegenheid afgereisd naar Marokko om kennis te maken met de Afrikaanse parcoursen, het ging hem niet slecht af. De KTM-rijder kwam tot de vierde tijd op 2 minuten en 37 seconden van winnaar Quintanilla. Toby Price eindigde op de vierde plaats terwijl Matthias Walkner vijfde werd.

Santolino Lorenzo eindigde als zesde voor Luciano Benavides. Honda-rijder Joan Barreda Bort gaf toch al aardig wat terrein prijs, hij kwam op vijf minuten van Quintanilla aan de finish en werd tiende voor Xavier de Soultrait. De Fransman was de eerste van de Yamaha-rijders.

De Nederlandse deelnemers zaten er aardig goed bij op de eerste dag, allemaal eindigden ze binnen twee uur van winnaar Quintanilla. Rob van Vegchel was de beste op de 44ste plaats, hij gaf 1 uur, 19 minuten en 52 prijs. Werner Kennedy eindigde op de 47ste plaats met 1 uur, 29 minuten en 20 seconden achterstand. Olof Harmsen sloot de eerste serieuze etappe af op de 50ste plaats, Floor Maten bleef steken op de 51ste plaats. Zij stopte de klok 1 uur, 42 minuten en 29 seconden later dan Quintanilla.

Zondag werken de deelnemers drie verschillende proeven af met een afstand van 370 kilometer tegen de klok. Vooraf, tussendoor en na afloop rijden de deelnemers zo’n 170 kilometer verbindingsroute wat het totaal op 540 kilometer brengt.