Al Attiya wint Rallye du Maroc, Przygonski wereldkampioen

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2018_vooraf_AP-1X5AY291W2111_news.jpg

Nasser Al Attiya wint voor de vijfde keer op rij Rallye du Maroc en is daarmee de favoriet voor de Dakar Rally in Januari. "Het is ongelofelijk dat we onze vijfde achtereenvolgende Rallye du Maroc hebben kunnen winnen. Ik ben zo blij met onze prestaties hier en onze nieuwe auto is de hele week erg sterk geweest. "verteld Nasser Al-Attiyah. De dag overwinning gaat naar Carlos Sainz in de nieuwe MINI buggy.

Ondanks het sterke optreden van Al Attiya gaat de overwinning in het wereldkampioenschap rally raid naar de pool Jakub Przygonski. "We zijn tevreden met onze prestaties deze week. We konden op gelijke voet spelen met jongens die de Dakar hebben gewonnen.” Zijn Belgische navigator Tom Colsoul heeft Przygonski zien groeien. “Ik had getekend voor een tweede plaats met een startveld als hier, maar dat betekend dat we deze titel zeker niet gestolen hebben” Het is een droomjaar voor Przygonski en Colsoul en zijn gaan vol vertrouwen naar Dakar.

Een week met ups en downs voor Bernhard ten Brinke, een intensieve rally noemt hij het. Na gisteren nog op de kant te hebben gelegen wilde Ten Brinke vandaag pushen en dat resulteerde in een mooie derde plaats in de laatste etappe. ”Als je naar het eindresultaat kijkt dan mogen we zeer tevreden zijn” Ten Brinke werd samen met navigator Xavier Panseri vijfde in het algemeen klassement.

Halverwege de dag kwam het nieuws naar buiten dat Erik van Loon de etappe had verlaten na de eerste proef, maar toch kwam hij over de finish. Door de technische malheur van gisteren startten ze kort achter hen voorgang waardoor ze lang in het stof reden maar vlak voor het checkpoint ging het mis. Van Loon raakte een steen waardoor de linker remklauw beschadigde en ze geen remmen meer hadden. Met gepaste snelheid is hij toch weer de tweede proef in gegaan met alleen de achter remmen. Maar door de center diff te locken konden ze beter remmen, al was het tijdelijk. Tegen het einde van de tweede proef was het weer raak. Ditmaal raakten zij opnieuw een steen waardoor alle olie uit de stuurbekrachtiging liep maar ook de hydraulische krik onder de Toyota vandaan viel. Na de krik te hebben vastgemaakt reden zij de laatste 40 kilometer zonder stuurbekrachtiging naar de finish. Ondanks de pech van de laatste twee dagen blikt Van Loon toch tevreden terug: “We kwamen hier om te testen en gewend te raken aan elkaar in de Dakar-auto. Want het is echt andere koek, dit of een rally met de R5. Ik denk dat we dat hebben bereikt. Uiteindelijk is de snelheid ook goed maar heb je gewoon twee keer pech. We gaan toch met een goed gevoel naar huis en ons voorbereiden op Dakar!”

Uitslag etappe 5

1. Carlos Sainz
2. Giniel dee Villiers +00:01:03
3. Bernhard ten Brinke +00:01:30

13. Maik Willems +00:33:25
15. Erik van Loon +00:38:53