Rallye Du Maroc 2018: de deelnemers

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2017_Leg_5_Oilibya2017_Leg5_0034.JPG

 Na 17 jaar dat de rally door NPO werd georganiseerd, is het nu David Castera met zijn ODC Events team dat het stokje over heeft genomen. Een aantal nieuwe ingrediënten is toegevoegd. Wat is gebleven is het feit dat de rally geldt als de laatste ronde van het wereldkampioenschap cross-country. Met een marathonetappe en deels gescheiden routes voor de motoren en de auto's en alle grote teams aan de start, belooft het een interessante week te worden.

Wie de deelnemerslijsten bekijkt, zal zien dat bijna alle grote namen aanwezig zijn. Stephane Peterhansel op de lijst staat bij de SSV's, en zijn teamgenoten Carlos Sainz en Cyril Despres zullen aan de start staan met de nieuwe MINI JCW Buggy. 

Bij de auto's is Jakub Przygonski met zijn John Cooper Works Mini dicht bij zijn eerste wereldtitel. In de motorcategorie kan Pablo Quintanilla zijn wereldtitel weer prolongeren. Als hij de rally wint is hij zeker van de titel, in de stand heeft hij acht punten voorsprong op Toby Price.

De Nederlanders

Bernhard Ten Brinke zal de Rallye du Maroc èn de komende Dakar weer rijden met de Hilux van Toyota Gazoo Racing, met de ervaren Xavier Panseri (FRA) als navigator. Zijn teamgenoten zijn Nasser Al-Attiyah en Giniel de Villers. 

Erik van Loon keert na een jaar van afwezigheid terug, met Harmen Schotalbers als navigator. Van Loon's vaste navigator van de laatste jaren in de cross-country evenementen, Wouter Rosegaar, kreeg de kans om bij Harry Hunt in te stappen in een ex-fabrieks 2018 Peugeot buggy. Derde Nederlander is Maik Willems, die al vaak in Marokko was en deze rally gebruikt om weer ritme op te doen voor de komende Dakar. 

Bij de motoren zijn de fabrieksteams van Husqvarna, Honda, KTM, Sherco en Yamaha van de partij. Joan Barrede (Honda) is nog herstellende van zijn polsblessure die hij opliep in zijn eerste rally nadat hij net een maand of zeven herstel erop had zitten na afgelopen Dakar. Opvallend is de afwezigheid van Hero.

Vanuit Nederland twee teams: Van der Velden motoren met Ronald Ter Beek, Sjors van Heertum en Mark Tielemans. Bij HT Rally-Raid is Paul Spierings van de partij. Het wordt zijn laatste grote rally in aanloop naar de Dakar. Afgelopen week was het team in Spanje om een paar dagen kennis te maken en te testen met de nieuwe rally Husqvarna's, waar behalve Spierings ook Dakar 2019 deelnemers Martien Jimmink en Marcel Piek van de partij waren.

Het team was te gast bij oud-KTM fabrieksrijder en tegenwoordig teammanager Jordi Viladoms in Spanje. Paul Spierings: ,,De test met de nieuwe Husqvarna 450 rally replica ging heel goed. De nieuwe replica is zoveel handelbaarder dan de motor waar ik me in Abu Dhabi kwalificeerde voor komende Dakar. Het vermogen is perfect en ik wende snel. De eerste dag hebben we de vering op punt gezet en de motor naar mijn zin afgesteld. De dag erna 152 kilometer op roadbook gereden, en op vrijdag nog een laatste test gedaan. Nu ben ik heel even thuis en dan weer snel door naar Marokko.'' 

b_600_0_16777215_00_images_06-SERRES_2018_Leg7_Serres18_Leg7__0590.JPG

Overzicht motoren (FIM)

Overzicht auto's (FIA)

Open klasse auto's en trucks

SSV's

Endurocup motoren

De route van dag tot dag

Bekijk hier het overzicht van dag tot dag met de kaart