Laatste voorbereidingen Rallye du Maroc

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2017_Leg_4_Oilibya2017_Leg4_0054.JPG

Terwijl iedereen nog nageniet van de zomer werkt de organisatie van de Rallye du Maroc op het moment aan de afronding van alle documentatie rondom het sportieve deel van de rally.

De route: Fès-Erfoud-Fès

De rally start dit jaar vanuit Fès en gaat zuidelijk voor drie loop stages rondom Erfoud en de velen duinen die daar te vinden zijn. Hierna keert de rally weer terug naar Fès voor de laatste etappe.

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2018_vooraf_RDM18_map.jpg

Een gekleurd roadbook

David Castera heeft na zijn velen jaren als organisator, motorrijder en navigator voor de komende editie van de Rallye du Maroc een gekleurd roadbook ontwikkeld. Het nieuwe roadbook heeft een grotere middelste kolom waardoor er meer ruimte is voor grotere en duidelijkere aanwijzingen. Ook is het met deze opzet gemakkelijker geworden voor motorrijders om de kompaskoersen af te lezen, zonder hier de nodige aanpassingen zelf voor te doen. Dit nieuwe roadbook moet voornamelijk de amateurs gaan helpen die niet altijd genoeg tijd hebben om hen roadbook voor te bereiden, maar geeft ook de professionals de mogelijkheid om sneller te werken.

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2018_vooraf_NewRDM18_Roadbook.png

Uitgebreid deelnemersveld

Het is nog tot 15 september mogelijk om in te schrijven. Bij zowel de auto's als bij de motoren zullen de grote teams zoals Honda, Yamaha, KTM, HVA, Sherco, Overdrive en X-Raid aanwezig zijn. Het fabrieksteam van KTM komt met vijf rijders, waaronder de snelste dame op de motor; Laïa Sanz. Maar ook Sherco en Rockstar Energy Husqvarna zijn sterk vertegenwoordigd met de gebroeders Metge bij Sherco en Husqvarna met de winnaar van vorig jaar (en Wereldkampioen FIM Cross-Country) Pablo Quintanilla.

Ook dit jaar zal de strijd om het wereldkampioenschap worden beslist tijdens Rallye du Maroc. Pablo Quintanilla heeft de beste papieren om het kampioenschap op zijn naam te schrijven nadat velen van zijn concurenten tegenslagen ervaarden in eerdere rally's. Joan Barreda viel afgelopen Dakar uit met een gecompliceerde polsbreuk. Na acht maanden hard werken om weer in vorm te komen, brak hij vorige maand in Chili opnieuw zijn pols. Het is heel erg de vraag of hij op tijd weer topfit kan zijn voor de komende Dakar. Sam Sunderland brak zijn voet in Argentinië maar is er in Marokko wel bij. Kevin Benavides viel ook uit in de Desafio Ruta 40 na een harde crash op zijn hoofd, en ook bij de Argentijn is het even afwachten hoe snel het herstel gaat. 

KTM fabrieksrijder Toby Price is de eerst volgende achter Quintanilla met 8 punten verschil. De rest van de top vijf word slechts gescheiden door 10 punten. Met kleine verschil in punten ligt het kampioenschap nog open bij de start op 3 oktober.

Goedkeuring door Majesteit Koning Mohammed VI

Met grote trots kondigde de organisatie aan dat zij het officiële beschermheerschap van zijne majesteit koning Mohammed VI te hebben ontvangen voor de 2018 editie van de Rallye du Maroc.