Tevreden gezichten aan finish OiLibya Rally 2016

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2016_07_10_RDM16_6_0966.JPG

Het Nederlandse deelnemersveld werd gedurende de OiLibya Rally zo ongeveer gehalveerd, maar zij die de finish haalden, stonden daar met tevreden gezichten. Het Riwald-team zeker: Gert Huzink en de zijnen wisten de rally bij de trucks te winnen. “Een mooi resultaat, want het was zeker geen gemakkelijke week. De laatste dag nog was knap lastig”, vond Huzink.

Reden te meer om blij te zijn, vooral ook omdat het op de laatste dag nog helemaal mis kon gaan. “Het was lang en lastig. Ook qua navigatie hebben we nog een paar foutjes gemaakt. We zijn een paar keer verkeerd gereden”, bekende Huzink. “We wisten dat we een flinke voorsprong hadden op de andere trucks, maar juist dan ga je toch anders rijden, omdat je per se geen fouten wilt maken en alles vergooien. Dus we waren extra gefocust op het vasthouden van de concentratie.”

Huzink had vanaf het begin van de week een goed gevoel bij zijn nieuwe truck. “Huzink en de Renault passen goed bij elkaar”, stelde hij vast. “Het goede gevoel is nu beloond met een overwinning. Dat is een opsteker voor het hele team. We kijken met zijn allen uit naar de Dakar, want daar moet het toch gebeuren. Met wat we deze week hebben geleerd, is het team nu al aan de slag om de laatste dingen te verbeteren.”

Van den Brink blij dat hij er is

Martin van den Brink maakte deel uit van het feestje van Riwald. Hij was een geduchte concurrent geweest, ware het niet dat zijn truck bij een testrit uitbrandde. Omdat hij toch al was ingeschreven en geen zin had om met de armen over elkaar toe te kijken hoe zijn monteurs aan de truck van Huzink werkten, besloot hij dan maar op de motor mee te doen. Het beviel goed. “Het was wel zwaar hoor, maar juist daardoor een goede fysieke training, een goede oefening met het terrein aanvoelen en goed voor de navigatieskills. Maar ik ben wel blij dat ik er ben.”

Hoewel het best een beetje pijn deed, was Van den Brink blij voor Gert Huzink. “Het is ook voor ons goed dat Gert het hier goed heeft gedaan. We hebben weer meer informatie, waar we allemaal beter van worden: wij, Gert en Renault. We hebben een paar drukke weken voor de boeg.” In de loop van volgende week hoopt Van den Brink meer nieuws te hebben over zijn eigen deelname aan de Dakar. “We zijn druk in overleg met alle partijen en kijken wat er mogelijk is.”  

Willems zonder stuurbekrachtiging naar finish

Overleggen en evalueren doet ook Maik Willems. Met zijn nieuwe navigator Peter Lanser bereikte hij de finish, maar niet zonder problemen. Ook op de laatste dag nog was het ploeteren. “Anderhalf uur door het zand zonder stuurbekrachtiging. Dat was geen pretje”, pufte Willems. “Het was een zware dag. Moeilijk navigeren ook. We hebben een paar keer verkeerd gezeten. Maar we zijn er en dat kan niet iedereen zeggen.”

De samenwerking met Lanser verliep niet slecht, maar of hij ook naast Willems zit tijdens de Dakar, is nog niet duidelijk. “We hebben in elk geval geen ruzie gehad in de auto. We hebben allebei nog veel te leren, laten we het daar op houden. We moeten nu even rustig evalueren en kijken wat verstandig is. Ik heb hoe dan ook ontzettend veel zin in de Dakar. We zijn klaar met de oefenrondjes, met de Silk Way en deze rally heb ik aardig wat kilometers gemaakt dit jaar. Laat nu het echte werk maar komen.”

De Dakar zit voor Jan Mooij nog even niet in de planning, ondanks het prima resultaat dat hij boekte in de OiLibya. “Het venijn zat in de staart”, constateerde Mooij.  “Het was een pittige laatste dag, met veel stenen, tricky duinen en lastige rio’s. Het was moeilijker dan gisteren. Maar de auto doet het goed. Nu gaat alles weer uit elkaar om nagekeken te worden en dan bouwen we ‘m weer op voor de Morocco Desert Challenge in april.”

Klik hier voor alle uitslagen en klassementen