Huzink slaat zijn slag op voorlaatste dag OiLibya Rally 2016

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2016_06_10_RDM16_5_1235.JPG

Hij had een achterstand van 40 minuten goed te maken op naaste concurrent Steven Rotsaert. Dus gaf Gert Huzink op de voorlaatste dag van de OiLibya Rally een tandje gas bij. Met succes, want aan het einde van de 319 kilometer lange vierde etappe had de Riwald-équipe een marge van een uur op de Belg opgebouwd. “Da’s mooi toch?”, glunderde Huzink.

Huzink wist dat het erop of eronder zou worden in de lus bij Erfoud: een snelle etappe, met na 100 kilometer een duinenpartij van 19 kilometer. “We zijn meteen pittig gestart”, vertelt Huzink. “Om 40 minuten goed te maken, moesten we alle druk bij Rotsaert leggen. We zijn wel een paar tandjes harder gegaan dan de rest van de week. Blijkbaar heeft het gewerkt, die druk bij hen neerleggen, want ze hebben hier en daar fouten gemaakt, waardoor ze ruim anderhalf uur zijn verloren.”

Bij Huzink liep alles juist op rolletjes. “De Renault vliegt door de duinen. Die auto blijft trekken. En de aanwijzingen van Rob (Buursen, navigator; red.) waren perfect, dus wij schoten goed op. Mocht ook wel een keer, want we hebben alles al gehad deze week. De snelheid was goed, maar door lekke banden hebben we toch achterstand opgelopen, dus toen moesten we gaan pushen. Nou, dat is goed gegaan.”

In het truckklassement staat Huzink nu fier bovenaan, met een verschil van een uur. In het algemeen klassement van de Open klasse staat hij tweede, op 28 minuten van Christian Lavieille (Toyota). “Of we dat morgen nog kunnen inhalen, betwijfel ik. De voorsprong bij de trucks telt zwaarder. Het is zaak om de kop erbij te houden, niet te verslappen en geen fouten te maken. Het is pas klaar bij de finish en morgen komt er nog 230 kilometer.”

Mooij kan goed mee

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2016_06_10_RDM16_5_1034.JPGIn het FIA-klassement kon Jan Mooij opnieuw goed meekomen. Hij sloot de vierde etappe af als 20ste, op een dik uur van etappewinnaar Nasser Al-Attiyah, die in het klassement 16 minuten voorsprong heeft op Carlos Sainz. In het klassement schoof Mooij op naar plaats 17, onder meer dankzij het wegvallen van Mikko Hirvonen die rolde met de Mini.

“Die snelle etappes liggen me wel”, oordeelde Mooij tevreden. “Zelfs in de duinen ging het goed, terwijl de Nissan daar toch wat moeite heeft. Laag in de toeren loopt de auto nog niet lekker. Maar op die snelle paden was het heel fijn rijden.”

Maik Willems kwam met de 31ste tijd over de finish. In het klassement staat hij nu 26ste. Willems liet in de duinen en in het slotdeel van de etappe wat tijd liggen.

Spanning bij motoren

Bij de motoren gaat het erom spannen in de laatste etappe. Sam Sunderland nam de leiding in het klassement over van Toby Price, maar het verschil is slechts een minuutje en Price start achter Sunderland morgen. De dagwinst ging naar Matthias Walkner, die zijn kansen op het prolongeren van de titel een paar dagen geleden al verspeelde.

Kevin Benavides kwam ondanks een flinke valpartij toch als 14de binnen. De Argentijn verloor zeker 20 minuten door de crash en tuimelde in het klassement van 3 naar 6. Martin van den Brink kwam met de 41ste tijd binnen, wat hem in het klassement een voorlopige 38ste plaats oplevert.  

Klik hier voor alle uitslagen en klassementen