Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2019_Leg5_RDM19_10_09_Leg5_0510.jpg

De naam Kees Koolen is onlosmakelijk aan de Dakar Rally verbonden, maar vorig jaar moest hij verstek laten gaan. Nu trekt de rally naar Saudi-Arabië en trok het avontuur Koolen toch weer. Samen met Jurgen van den Goorbergh gaat hij de Dakar Rally rijden in een SSV.

Koolen deed de Dakar Rally al op de motor, in de auto, met een truck en recent met de quad. Nu plakt hij er in 2020 nog een vijfde categorie aan vast. Nadat de Barren Racer-quads vorig jaar vanwege problemen met de homologatie uit de Dakar Rally geweerd werden, zocht hij naar een nieuwe uitdaging. De keuze viel op een Can Am Maverick X3 XRS. “Het is alsof je thuis op de bank de krant zit te lezen”, zei Koolen na afloop van de Rallye du Maroc in gesprek met Rallymaniacs. “Je voelt helemaal niks. De vering is perfect. Het rijdt heel fijn. De topsnelheid is 120 van zo’n ding, je mag 130 maar dat halen ze niet. Je rijdt allemaal met hetzelfde materiaal. Op de tweede dag reden we allemaal binnen een kilometer van elkaar op topsnelheid. Dat is wel leuk racen, dan weet je echt wie de snelste is.”

Het makkelijke rijden zorgt er ook voor dat je voor goede resultaten kunt gaan, weet Koolen. Ten opzichte van andere voertuigen waar hij mee heeft gereden viel dit naar eigen zeggen ‘1.000 procent’ mee. “Ik had alleen een paar problemen omdat ik deze auto niet ken. Op de tweede dag lag ik tweede bij de tankstop en hadden we daarna een elektronisch probleem waardoor we niet door de duinen konden”, aldus Koolen. “Toen zijn we gestopt, we moeten nog 160 kilometer en ik dacht dat we dan in de duinen zouden moeten overnachten. Ik wilde liever veel testen. Dat is gelukt. Op de voorlaatste dag reed ik alles stuk en dat was helemaal mijn eigen schuld, maar wel een goede voorbereiding op de Dakar Rally.”

Tijdens die Dakar Rally, die in januari in Saudi-Arabië begint, slaat Koolen de handen ineen met voormalig Grand Prix-coureur en meervoudig kistrijder Jurgen van den Goorbergh. Toch was hij er niet bij tijdens de Rallye du Maroc. “Ik doe de Dakar inderdaad met Jurgen, maar zijn zoon moest racen tijdens deze rally en daarom kon hij niet”, vervolgde Koolen, die in Monica Plaza een geschikte vervanger vond. “Zij en haar vader hebben hier een bedrijf en zij kent het gebied goed. Het was pas haar eerste rally en de taalbarrière was in de eerste dagen een beetje een probleem. Op de laatste dag ging het perfect en heeft ze geen fouten gemaakt.”

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2019_Leg3_RDM19_10_07_Leg3_6184.jpg