Komende week: Kalahari Rally 2019 in Zuid-Afrika

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_Kalahari_rally_2019_KALAHARI-RALLY-2019-STAGE-DISTANCE-MATRIX.jpeg

Komende zaterdag vertrekt in het noorden van Zuid-Afrika de tweede editie van de Kalahari Rally, waarbij RallyManiacs aanwezig is om hier dagelijks verslag van te doen. Met een veld van 28 deelnemers is het evenement in 2019 groeiende, wat niet zo heel gek is gezien de schitterende omgeving waarin het zesdaagse evenement plaatsvindt. De start is in de omgeving van Mafikeng, zo'n 300 kilometer ten oosten van Pretoria, waarna vanuit twee centrale locaties de zeven stages van de wedstrijd worden afgewerkt. 

De deelnemers zijn verdeeld over een flink aantal eigen klassen, van ADV tot Side-by-Side en van 450 tot Iron Man, waardoor er eigenlijk voor iedereen plaats is in de rally. Die gaat wel over flinke afstanden; de proloog en zes proeven gaan over meer dan 3600 kilometer, met een marathonstage en twee keer dagelijkse afstanden van ruim 850 kilometer. 

Onder de deelnemer zijn uit Nederland Alfred & Mona van Gelder (ADV), Gerard van Lieshout & Guido Slaats (T2) erbij, maar in de organisatie zitten ook nog Simon Schimmel en Robert Weijers, die elke dag de stages openen voor de deelnemers. Uit België komen Joris van Dyck en Gwen Backx, ervaren rallypiloten die op 450's deelnemen. Johan van de Velde en Steven Hens zijn er ook bij, de Belgen rijden voor het Iron Man-klassement, terwijl Erwin Gorrens op een 450 meedoet. Overigens zijn er qua namen van deelnemers nog volop Nederlandse links bij de Zuid-Afrikaanse deelnemers; wat dacht u van Koos Jordaan, Gert van den Berg of Johan van Wyk?

Verder komen veel deelnemers uit Europa, maar zijn er ook lokale deelnemers, die qua niveau flink van elkaar verschillen. Werner en Leon Mostert zijn bijvoorbeeld de 2019 kampioenen van de South African National Cross Country Side-by-Side, maar voor sommige andere deelnemers is dit de eerste rally waaraan ze deelnemen. Dat geldt zeker niet voor Jurgen en Daniel Schroder, vader en zoon nemen een flink portie aan Dakar-ervaring mee. Voor Dakar "2018 Rookie of the Year" Hennie De Klerk en zijn navigator Johann Smalberger is dit waarschijnlijk een voorbereiding op de Dakar 2020, ook hier is er al genoeg ervaring aanwezig. Opvallende deelneemster is verder Christine Steinkrauss, de ervaren Duitse motorrijdster doet als enige dame mee in het Iron Man/50+ klassement. 

Vorig jaar was de Kalahari Rally er vooral nog voor nationale deelnemers, de sport is in Zuid-Afrika nog steeds erg populair. Dit jaar zijn er al een ruim aantal deelnemers uit Europa bijgekomen, de ambities van organisator Garth Roberst zijn dan ook groot. Om een voorbeeld te noemen: bij de Kalahari zal ook Darryl Curtis aanwezig zijn, om voor ASO te kijken of een eventuele toekomst als Dakar kwalificatierally een optie is.