19-27 oktober: Mille Dunas in Marokko

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_1000Dunas_2019_04.jpg

Van 19 t/m 27 oktober wordt de 1000 Dunas Rally verreden in Marokko. Acht uitdagende specials staan er op het programma, met lastige navigatie. Wat de rally uniek maakt is het feit dat de motorrijders hun eigen service verzorgen. 

Dit jaar wordt de 1000 Dunas rally voor de tweede maal verreden. Organisator is Miguel Puertes, in het verleden de eigenaar van het Himoinsa Team dat in 2017 een derde plaats scoorde in de Dakar met Gerard Farres. Puertes wilde zijn opgedane ervaring in de Dakar en andere rally's graag gebruiken om een rally op te zetten zoals hij graag zelf zou willen rijden. Met de nadruk op avontuur, beleving en navigatie. 

Er zijn drie categorieën waar je je voor in kunt schrijven:

- Elite : 2.500 kilometer
- Pro: 2.000 kilometer
- Adventure: 1.500 kilometer

En dan is er nog de Trail categorie, voor allroad motoren. De nadruk ligt op de navigatie en technisch uitdagende routes, zeker in de Elite categorie. De technische keuring vindt plaats op 19 oktober in Granada, waarna de deelnemers inschepen naar Marokko. Er staan 8 etappes op het programma, de rally finisht op 27 oktober finisht weer in Granada. 

Kistrijders

De deelnemers verzorgen in principe hun eigen assistentie. Zoals de kistrijders in de Dakar het ook doen. De organisatie vervoert je spullen en jij doet het sleutelwerk. Waarbij het natuurlijk toegestaan is om elkaar te helpen, wat de sfeer in deze rally juist zo uniek maakt! Afgelopen jaar sleutelde 85% van de motorrijders zelf aan hun motor. Ook is het mogelijk om aan de race mee te doen met een SSV of een 4x4. Waarbij je natuurlijk ook de assistentie samen met een paar motorrijders kunt organiseren. 

Granada - Granada

De technische keuring en een presentatie van de rijders vindt plaats in Santa Fe, het stadje vanwaaruit Christoffel Colombus zijn ontdekkingsreis naar Amerika begon. Op 20 oktober rijden de deelnemers naar Motril, waar na een korte proloog van 2 kilometer op het strand de inscheping naar Nador volgt. Na de douane formaliteiten in Nador begint het avontuur echt met een verbindingsetappe van 150 kilometer in de nacht naar het eerste bivak. Op 27 oktober keert de rally weer terug in Granada. In de week voor de start volgen nog meer details over de route. 

Paul Spierings

Na zijn debuut in de Dakar van dit jaar scoorde Spierings een prima derde plaats in de Morocco Desert Challenge. Via Gert-Jan Reijnders kwam hij op het idee om de 1000 Dunas (spreek uit 'Mille Dunas) Rally te rijden. 
''Omdat mijn vrouw in verwachting was (dochtertje Winnie is inmiddels geboren) kon ik niet echt een planning maken en heb ik de Serres Rally en de Rally du Maroc laten lopen. Pas onlangs heb ik de organisatie laten weten dat ik er definitief bij ben. Het moet een hele goede Dakar - en navigatie training zijn en het is betaalbaar. Ik heb met organisator Miguel goed contact en tot nu toe is de indruk prima. Ik ga rijden met de Dakarmotor van afgelopen jaar. Op safe, zoals ik altijd doe. De laatste twee maanden van het jaar gaat de focus volledig op de Dakar. Met de ervaring van afgelopen jaar weet ik wat me te wachten staat. Iedere bult die je over moet, is weer een nieuwe uitdaging, en dat blijft mooi.''

Joop van Zonsbeek

Motorrijder Joop van Zonsbeek was er bij de eerste editie van de Mille Dunas in 2018 al bij met zijn KTM 450 Rally Replica. ''Het is echt een groep motorrijders bij elkaar, met een heel gemoedelijke sfeer waarbij iedereen elkaar helpt. Als je binnenkomt staan er tentjes om in te slapen, er is goede catering en een vuurtje om je aan te warmen. Organisator Miguel Puertas heeft zeer veel rallyervaring, logistiek zit het goed in elkaar. De navigatie met het roadbook is hetzelfde als in de Dakar, met veel rijden op koers. En dat is zeker in de duinen een uitdaging.''

Rallymaniacs is de tweede editie van de Mille Dunas ook van de partij, en zal dagelijks berichten vanuit Marokko. 

gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1 gallery1
gallery1