Roma wint eerste etappe Turkmen Desert Race

Turkmen.00.jpg

De eerste etappe van de Turkmen Desert Race is gewonnen door Nani Roma. De etappe ging vandaag van het keuringsterrein in Turkmenabad naar Ikiuzak.

De dag begon met een 2 kilometer verbinding tot net buiten de stad waar de deelnemers zich opmaakten voor de eerste 247 kilometer aan special stage. Op deze eerste dag moesten de navigators goed de aandacht erbij houden in de Karakum-woestijn.

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_Turkmen_2018_0911_Etape_1_0.jpg

"Het is altijd moeilijk om aan een nieuwe rally te beginnen. De proloog was erg leuk, we hadden plezier en zijn voorzichtig begonnen in de eerste fase. Het ging goed tot we lek reden, maar niets ernstigs. De navigatie was goed, het is een nieuw land dat we ontdekken en deze eerste dag was echt prachtig." verteld Nani Roma.

Top 3 voor Nederlandse navigator

Nederlandse navigator Wouter Rosegaar zit naast de Britse Harry Hunt in de Peugeot 3008. Zij werden vandaag derde op iets meer dan 12 minuten van dag winnaar Nani Roma. Hunt verloor tijd in het eerste deel van de etappe. "We zijn als 3e gestart maar reden al snel lek in de eerste kilometers." verteld Hunt. "We hebben het wiel op een te zachte plaats verwisseld en zijn daarna in het zand vast blijven zitten waardoor we veel tijd hebben verspild. Het was een moeilijk begin van de dag, maar verder verliep het vrij goed. Ik kan het goed vinden met mijn nieuwe navigator terwijl het onze eerste race samen is." De Belgische Vincent Thijs werd vandaag 16e met de Rymax Toyota Overdrive op 49 minuten achterstand.

Lange dag voor Valk Events

De enige compleet Nederlandse equipe van Valk Events met Gert-Jan van der Valk en Branco de Lange begon vandaag laat aan de eerste special. Om 14:50 Nederlandse tijd, bijna 2 uur na dat Miroslav Zapletal vertrok, mocht Van der Valk beginnen aan de 247 kilometer naar Ikiuzak. Volgens de tracker van de organisatie is de equipe uit Tiel in het bivak maar zij ontbreken nog op de uitslag