Goncalves sluit spannende Desafio Ruta 40 winnend af

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_HRC_desafioruta_edoardo.jpg

Honda-fabrieksrijder Paulo Goncalves heeft afgelopen week in Argentinië beslag gelegd op de overwinning in de Desafio Ruta 40. De Portugees bleef KTM-rijder Toby Price met een minimaal verschil van zes seconden voor. Pablo Quintanilla werd derde op bijna negen minuten.

Goncalves en Price hielden elkaar gedurende de eerste vier dagen van de rally in de greep. Kevin Benavides, samen met teamgenoot Goncalves leider in het WK Cross Country, kwam niet ver. Hij crashte al in de eerste etappe en moest de wedstrijd met een hersenschudding verlaten.

De voorsprong die Goncalves in de eerste etappe opgebouwd had, verdween in de tweede proef als sneeuw voor de zon. De zware proef zorgde voor grote verschillen, Price pakte een marge van bijna acht minuten met Matthias Walkner in zijn kielzog. Pablo Quintanilla, tweede in de eerste etappe, kon de KTM-rijders nog enigszins volgen. 

In de derde etappe zette Goncalves zijn achterstand opnieuw om in een voorsprong. Dit ondanks de ingekorte proef. De etappe van 210 kilometer werd met 70 kilometer ingekort vanwege veiligheidsredenen. Price gaf de acht minuten winst in een klap prijs waardoor de routinier weer aan de leiding kwam.

KTM pakte de overwinning in de vierde etappe met Walkner gevolgd door Price die iets van zijn achterstand op Goncalves wegpoetste. De Honda-man kon in de laatste etappe iets meer zekerheid inbouwen, maar zag Price in de slotfase nog gevaarlijk dichtbij komen. Goncalves begon aan de proef met een voorsprong van 3 minuut 28 en had aan het eind van de proef nog zes seconden over van die voorsprong.

“Ik ben heel blij met deze overwinning”, zei Goncalves na afloop. “Ik kwam met het idee om ritme op te doen en snelheid op te bouwen na een lange periode van blessureleed. Uiteindelijk konden we zelfs winnen. De voorlaatste proef was wat mij betreft de sleutel tot succes en daar kon ik op de laatste dag vruchten van plukken. Ik had een voorsprong en kon ontspannen rijden. Vooral op fysiek vlak was het een belangrijke rally voor mij. De concurrentie is groot en zij hebben ons gedwongen om alles te geven. 

Matthias Walkner en Ricky Brabec sloten de top-vijf achter Goncalves, Price en Quintanilla af.