Peugeot Sport trekt stekker uit Dakar-programma

b_600_0_16777215_00_images_03-OILIBYA-MAROC_2017_scrutineering_Oilibya2017_Leg0_073.JPG

Peugeot zal na de Dakar Rally 2018 stoppen met het rijden van rally-raids. Peugeot deed de afgelopen drie edities van de Dakar Rally mee waarvan twee keer succesvol. Na de komende editie die van start gaat in Peru en eindigt in Argentinië, houdt Peugeot het voor gezien.

Diverse bronnen rond het team laten weten dat Peugeot de stekker uit het Dakar-programma trekt. Het Franse merk maakte eerder deze week bekend haar programma rond het WK Rallycross te intensiveren. Het voerde ook gesprekken dat het terug zou keren naar de 24 uur van Le Mans, maar deze plannen zijn ook van tafel.

Eerder dreigde Peugeot-teambaas Bruno Famin al met het stoppen van het programma nadat er reglementswijzigingen voorgesteld werden door de ASO, organisator van de Dakar Rally. Of het stoppen van het programma daar ook daadwerkelijk mee te maken heeft, is niet duidelijk. 

Het team gaat in januari voor een vierde opeenvolgende zege. Peugeot kwam in 2014 terug in de sport na een afwezigheid van 25 jaar. De wagen, die destijds nog volop in ontwikkeling was, kende veel problemen in de Dakar Rally van 2015. Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz en Cyril Despres reden met de nieuwe Peugeot. Peterhansel werd op een elfde plaats de beste van de Peugeots.

Een jaar later kwam Peugeot een stuk sterker voor de dag met een evolutie van de 2008 DKR. Het team kwam met vier equipes aan de start met onder meer de negenvoudig WRC-kampioen Sebastien Loeb. Na een rustige opening ging Peterhansel in de tiende etappe in de aanval, pakte de leiding en won zijn twaalfde Dakar Rally.

In 2017 herhaalde de Fransman dit door drie etappes te winnen en voor de dertiende keer de Dakar op zijn naam te schrijven. Het was de zevende keer dat Peterhansel in de auto won. Opvallend was dat Peugeot het gehele podium compleet maakte. Loeb werd tweede, Despres werd derde op 33 minuten van Peterhansel. Alleen Carlos Sainz haalde – na een crash – de finish niet in de jongste editie van de Dakar.