Mario Roman wint openingswedstrijd World Enduro Super Series

b_600_0_16777215_00_images_19-WORLD_ENDURO_SERIES_2019_Round1_5b48704a-40d6-430f-8875-67acf91a4184.jpg

De Spaanse Mario Roman heeft dit weekend de eerste wedstrijd van de World Enduro Super Series op zijn naam geschreven. De fabrieksrijder voor Sherco Factory Racing zette een indrukwekkende prestatie neer en liet de bekende namen achter zich. Achter Roman finishte zijn teamgenoot, Wade Young, als tweede en KTM-rijder Manuel Lettenbichler als derde.

De wedstrijd ging vrijdag al van start in het Portugese Lagares met de endurocross waar Jonny Walker de winst pakte. De rijder voor Red Bull KTM Factory Racing maakte hiermee zijn comeback naar het vorige seizoen waar hij veel last ondervond van blessures. Met mede KTM-rijders Taddy Blazusiak en Manuel Lettenbichler kleurde het podium oranje. Lettenbichler was de snelste uit het starthek maar met Garcia, Blazusiak en Walker in de achtervolging zat de druk erop. Blazusiak viel aan het einde van de eerste ronde aan en nam de leiding over. Echter, een fout in de glibberige rockgarden in de tweede ronde stelde Walker in staat om zowel Blazusiak als Lettenbichler voorbij te gaan en de leiding over te nemen. Comfortabel vooraan sloeg Walker elke aanval van Blazusiak af en kon de overwinning op de eerste dag in Portugal veiligstellen.

Op dag twee van de Toyota Porto Extreme XL Lagares was Alfredo Gomez de te kloppen rijder. De Spaanse rijder voor Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing pakte de overwinning in de technische proloog. Gomez stelde niet teleur na eerst al de pole position te hebben veiliggesteld. Hij reed gemakkelijk weg bij de achtervolgers terwijl achter hem de strijd tussen Blazusiak, Bolt, Walker en Lettenbichler losbarstte voor de resterende podiumplaatsen.
In het gevecht om de derde plaats verliep het voor de winnaar van vrijdag iets anders dan gepland. In zijn poging om Bolt voorbij te gaan schatte de rijder voor Red Bull KTM Factory Racing een inschattingsfout op de drijvende vlonders en belande daardoor met motor en al in het water. Blazusiak werd tweede achter Gomez, Bolt sloeg alle aanvallen af en behield de derde plaats.

Op zondag begon de echte strijd tijdens de hardenduro proef. Meer dan 300 deelnemers verschenen aan de start, waaronder 50 pro-riders, voor twee lussen van twee uur. Afgezien van het uitdagende parcours zorgde ook de zon voor extra uitdaging tijdens deze eerste wedstrijd van het seizoen.
De leider in het klassement, Alfredo Gomez, mocht als eerste van start maar werd na 15 seconden gevolgd door Taddy Blazusiak. Bij het eerste grote obstakel had Blazusiak Gomez ingehaald en ging daarmee aan de leiding. Halverwege de eerste ronde kwam daar verandering in toen Lettenbichler met een indrukwekkend tempo de leiding overnam en een gat van vijf minuten sloeg op Young, Bolt, Walker en Jarvis. Vlak achter hen volgde Mario Roman. Terwijl de top vij de tweede ronde in gingen had Lettenbichler zijn voorsprong vergroot tot zes minuten, maar daar dachten Young en Roman anders over. Zij verhoogden hun tempo indrukwekkend in de verslechterende omstandigheden en terwijl Lettenbichler inzakte namen zij de leiding over. Vooraan wist Roman zowel Young als Lettenbichler te lossen en claimde een onvergetelijke overwinning en de openingswinst van het WESS-seizoen. Young eindigde als tweede op vier minuten achterstand, Lettenbichler werd derde.

“Ik voel me geweldig, het is zo goed om de overwinning te behalen. In 2016 eindigde ik ongeveer een minuut achter Alfredo en toen twee jaar op een rij had ik mechanische problemen met mijn motor. Maar ik geloofde altijd in mezelf en wist dat ik het dit jaar kon doen.” - Mario Roman


Uitslag – Ronde 1: Toyota Porto Extreme XL Lagares

1. Mario Roman (Sherco - ESP) 4:01:43.21
2. Wade Young (Sherco - RSA) 4:05:59.04 +4:15.83
3. Manuel Lettenbichler (KTM - GER) 4:07:09.68 +5:26.47
4. Graham Jarvis (Husqvarna - GB) 4:07:16.12 +5:32.91
5. Billy Bolt (Husqvarna - GB) 4:15:19.68 +13:36.47