Dakar 2021: Coronels en hun Beast 4.0 gaan voor top 20

Gepubliceerd op: 24-11-2020 12:56

Afgelopen Dakar finishten Tim en Tom Coronel op een 28e plaats. Een top twintig klassering had er ingezeten, maar een koprol in de tweede week gooide zorgde voor veel tijdsverlies. Met versie vier van ‘The Beast’ gaat de tweeling opnieuw proberen nu wel in de op twintig te finishen. Met voor het eerst nu ook Tom Coronel achter het stuur.

Over een week worden alle Dakar voertuigen in Marseille ingeleverd voor de inscheping naar Jeddah. De deelnemers kunnen hun materiaal weer ophalen vanaf de 30e december voor de technische keuring. Daarmee komt een drukke tijd van preparen en inpakken ten einde. Zo ook bij het Maxxis Dakar Team, waar de vierde versie van de Jefferies Score buggy weer verder doorontwikkeld is en er het hele jaar gewerkt is aan o.a. de betrouwbaarheid, gewichtsverdeling en handelbaarheid.

We namen een kijkje in de werkplaats en spraken Tim Coronel over het vele werk wat er samen verzet is en de verwachtingen voor de komende Dakar. De lijst met aanpassingen is indrukwekkend lang. Het plan was om dit voorjaar aan de Morocco Desert Challenge mee te doen. Toen duidelijk werd dat die niet doorging kwam er veel meer tijd vrij om aan de auto te werken.

Slimmer en lichter

Tim Coronel: ,,Ik ben apetrots op ons kleine team en het resultaat dat we geboekt hebben afgelopen Dakar. Wij moeten vooral profiteren van de fouten van anderen, maar de initiële snelheid is goed. Een databuro heeft na de Dakar de meetgegevens van alle etappes zeer uitvoerig onderzocht. De conclusie was dat als we gemiddeld vierenenhalve kilometer per uur harder hadden gereden, we als 17e waren gefinisht. Toen dacht ik: ik wil die viereneenhalve kilometer erbij hebben. Of misschien wel acht. Van daaruit zijn we stapje voor stapje verder gegaan.”

In totaal is de auto zo’n 140 kilo lichter geworden, en het gewicht is zoveel mogelijk gecentraliseerd en naar onderen verplaatst. Tim Coronel: ,,Lichter is vaak zwakker, maar dat is bij ons niet het geval. Het dak is zes centimeter lager, met een kleinere luchtinlaat, voor een betere airflow. De motor (een LS3 small block) kan twee honderd toeren meer draaien voor een iets hogere topsnelheid. We hebben 18 kilo gewonnen door het gebruik van lichtere maar toch sterkere slangen. We hebben andere dempers, in verband met de homokineten die de uitslag beperkten. Daarmee werkt de vering beter en verwachten we het gas langer open te kunnen houden als het heel technisch wordt.”

,,De voorkant is aan de onderkant iets sterker gemaakt. Als de auto een grote steen raakt, moet hij er als een soort slee overheen glijden. Dat kost wel weer wat extra kilo’s, die we op andere plaatsen terug gewonnen hebben. We hebben drie kleine fans in plaats van twee grote en die zijn weer uitwisselbaar met de fan van de converter die vooraan zit. Er liggen extra kabels als back-up, die we makkelijk kunnen aansluiten. Het dashboard is helemaal vernieuwd met ichtere materialen, en ook aan de ergonomie hebben we veel gewerkt.”

Tom Coronel ook achter het stuur

Voor het eerst zullen Tim en Tom om beurten achter het stuur zitten komende Dakar. Een voorwaarde van Tim. ,,We zijn dit project gestart om samen plezier te hebben, dat is de insteek. Ik ben als mens wat nonchalanter, Tom is wat fanatieker, dat is het enige verschil. In Saudi -Arabië gaan we iets meer de wildernis in, je bent meer op jezelf aangewezen in vergelijking met Zuid-Amerika. De auto is iets zwaarder en heeft wat nadelen, maar past bij ons. Drie jaar geleden was het een kippenhok, alles flikkerde eraf. Ik snap nu wel dat die man van Peugeot die toen kwam kijken keihard begon te lachen. We hebben enorme stappen gezet sinds die tijd en bewezen dat we ‘m onder controle hebben. De waardering die we krijgen van de mensen om ons heen vind ik fantastisch, het project is dan ook zeker nog niet klaar.”

De route zal een stuk uitdagender worden komende editie. Niet altijd in het voordeel van een 4×2 aangedreven buggy. ,,Als het technisch wordt, ben je met deze auto in het nadeel. Je moet op snelheid blijven. Als je een verkeerde keuze maakt, wordt je met deze auto harder afgestraft. Maar dat maakt het juist ook weer zo gaaf” glundert Tim Coronel.