Dakar 2021: Wat gaat Castera doen?

Dakar 2021: Wat gaat Castera doen?

De 42e editie van Dakar zit erop en daarmee is hoofdstuk drie van de legendarische rally geopend. Voor David Castera beginnen de voorbereidingen op Dakar 2021 al. De wedstrijdleider van de grootste rally-raid in de wereld zal de komende maanden zijn handen vol hebben om de volgende stappen te zetten voor de nieuwe editie van Dakar 2021. Daarnaast is hij ook de eigenaar van de Rallye du Maroc, die dit jaar van 8 tot en met 14 oktober wordt verreden, en geldt als een van de belangrijkste rally’s ter voorbereiding op Dakar.

Bij de bekendmaking van de organisatie dat de Dakar naar Saoedi-Arabië ging, gaven zij ook aan om in de toekomst uit te willen breiden kijken naar de buurlanden. Binnen de Dakar gaan de geruchten dat het verkenningsteam bezig is om de grenzen met Jordanië en Oman over te gaan. De ASO zal haar best doen om het commentaar en suggesties van de deelnemers mee te nemen naar 2021 en daarmee het tweede bezoek aan Saoedi-Arabië nog beter te maken.

Oude tijden herleven, maar het mag moeilijker

Reacties van de rijders, navigators, assistentie, media en toeschouwers zijn enthousiast na de eerste Dakar in het Midden-Oosten. Het landschap en de rally was anders dan in Zuid-Amerika, volgens sommigen voelde het zelfs een beetje als Afrika. Een gevoel dat Castera met zijn team wil versterken in de komende jaren. Maar er was ook een keerzijde deze Dakar.

Diverse deelnemers vonden dat de snelheid te hoog lag en de moeilijkheidsgraad te laag. Onder andere Kees Koolen heeft dat verteld tegen Rallymaniacs. Hij nam voor het eerst deel in de SSV-categorie en heeft de Dakar daarmee in iedere categorie gefinisht. Koolen vindt het wenselijk dat de Dakar volgend jaar moeilijker wordt dan dit jaar. Daarnaast ligt de snelheid bij de motoren erg hoog, misschien wel te hoog om het veilig te houden voor iedereen.

Het elektronisch roadbook komt eraan

Afgelopen Dakar maakte Castera het de deelnemers al moeilijk door op zes van de twaalf etappes het roadbook pas een kwartier voor de start uit te delen. Tevens was het gebruik van extra notes verboden. Daarmee wilde hij iedereen dezelfde kansen geven, zowel de professionals als de amateurs. Een van de autorijders, Vasilyev, werd betrapt op het gebruik van extra notes, maar doordat hij al was uitgevallen is er geen straf uitgedeeld. Wel heeft de organisatie laten weten dat zij dit vergrijp meenemen wanneer hij zich inschrijft voor een nieuwe editie.

Om het nog eerlijker en moeilijker te maken, is Castera bezig met een elektronisch roadbook. Hiermee is al getest tijdens de afgelopen Dakar door Jean-Paul Cottret, voormalig navigator van Stéphane Peterhansel. Hij reed samen met Thierry Magnaldi de ‘nul auto’ om te proeven te openen voordat de deelnemers starten. Dit is om het roadbook voor de laatste maal te controleren en verifiëren. Cottret heeft een contract voor drie jaar met de ASO om het elektronisch roadbook uit te rollen.

De verwachting is dat Castera dit gaat testen tijdens de Rallye du Maroc, net zoals hij dat vorig jaar deed met het uitdelen van de roadbooks in de ochtend. Het roadbook wordt dan een aantal minuten voor de start ontgrendeld, zodat niemand extra informatie kan toevoegen. Het zou zomaar eens een van de belangrijkste innovaties voor Dakar 2021 kunnen worden.

Gerelateerd nieuws

05-02-2020, 22:34

Prodrive wil met eigen team naar Dakar 2021 Prodrive wil met eigen team naar Dakar 2021

Prodrive wil met eigen team naar Dakar 2021

Afgelopen woensdag is bekend gemaakt dat het Britse Prodrive vanaf 2021 zal deelnemen aan de Dakar Rally. Hiervoor werken zij samen met het koninkrijk Bahrein. Prodrive gaat een nieuwe auto in de T1-klasse, waarin onder andere ook Mini en Toyota deelnemen, ontwikkelen. Zij willen twee auto’s aan de start van Dakar 2021 brengen. Binnen de […]

Lees meer

05-02-2020, 13:21

Dakar 2021: Wat gaat Castera doen? Dakar 2021: Wat gaat Castera doen?

Dakar 2021: Wat gaat Castera doen?

De 42e editie van Dakar zit erop en daarmee is hoofdstuk drie van de legendarische rally geopend. Voor David Castera beginnen de voorbereidingen op Dakar 2021 al. De wedstrijdleider van de grootste rally-raid in de wereld zal de komende maanden zijn handen vol hebben om de volgende stappen te zetten voor de nieuwe editie van […]

Lees meer

Rallyraid video's