Dakar 2021: Wat gaat Castera doen?

Dakar 2021: Wat gaat Castera doen?

De 42e editie van Dakar zit erop en daarmee is hoofdstuk drie van de legendarische rally geopend. Voor David Castera beginnen de voorbereidingen op Dakar 2021 al. De wedstrijdleider van de grootste rally-raid in de wereld zal de komende maanden zijn handen vol hebben om de volgende stappen te zetten voor de nieuwe editie van Dakar 2021. Daarnaast is hij ook de eigenaar van de Rallye du Maroc, die dit jaar van 8 tot en met 14 oktober wordt verreden, en geldt als een van de belangrijkste rally’s ter voorbereiding op Dakar.

Bij de bekendmaking van de organisatie dat de Dakar naar Saoedi-Arabië ging, gaven zij ook aan om in de toekomst uit te willen breiden kijken naar de buurlanden. Binnen de Dakar gaan de geruchten dat het verkenningsteam bezig is om de grenzen met Jordanië en Oman over te gaan. De ASO zal haar best doen om het commentaar en suggesties van de deelnemers mee te nemen naar 2021 en daarmee het tweede bezoek aan Saoedi-Arabië nog beter te maken.

Oude tijden herleven, maar het mag moeilijker

Reacties van de rijders, navigators, assistentie, media en toeschouwers zijn enthousiast na de eerste Dakar in het Midden-Oosten. Het landschap en de rally was anders dan in Zuid-Amerika, volgens sommigen voelde het zelfs een beetje als Afrika. Een gevoel dat Castera met zijn team wil versterken in de komende jaren. Maar er was ook een keerzijde deze Dakar.

Diverse deelnemers vonden dat de snelheid te hoog lag en de moeilijkheidsgraad te laag. Onder andere Kees Koolen heeft dat verteld tegen Rallymaniacs. Hij nam voor het eerst deel in de SSV-categorie en heeft de Dakar daarmee in iedere categorie gefinisht. Koolen vindt het wenselijk dat de Dakar volgend jaar moeilijker wordt dan dit jaar. Daarnaast ligt de snelheid bij de motoren erg hoog, misschien wel te hoog om het veilig te houden voor iedereen.

Het elektronisch roadbook komt eraan

Afgelopen Dakar maakte Castera het de deelnemers al moeilijk door op zes van de twaalf etappes het roadbook pas een kwartier voor de start uit te delen. Tevens was het gebruik van extra notes verboden. Daarmee wilde hij iedereen dezelfde kansen geven, zowel de professionals als de amateurs. Een van de autorijders, Vasilyev, werd betrapt op het gebruik van extra notes, maar doordat hij al was uitgevallen is er geen straf uitgedeeld. Wel heeft de organisatie laten weten dat zij dit vergrijp meenemen wanneer hij zich inschrijft voor een nieuwe editie.

Om het nog eerlijker en moeilijker te maken, is Castera bezig met een elektronisch roadbook. Hiermee is al getest tijdens de afgelopen Dakar door Jean-Paul Cottret, voormalig navigator van Stéphane Peterhansel. Hij reed samen met Thierry Magnaldi de ‘nul auto’ om te proeven te openen voordat de deelnemers starten. Dit is om het roadbook voor de laatste maal te controleren en verifiëren. Cottret heeft een contract voor drie jaar met de ASO om het elektronisch roadbook uit te rollen.

De verwachting is dat Castera dit gaat testen tijdens de Rallye du Maroc, net zoals hij dat vorig jaar deed met het uitdelen van de roadbooks in de ochtend. Het roadbook wordt dan een aantal minuten voor de start ontgrendeld, zodat niemand extra informatie kan toevoegen. Het zou zomaar eens een van de belangrijkste innovaties voor Dakar 2021 kunnen worden.

Gerelateerd nieuws

22-06-2020, 11:52

Team De Rooy slankt af Team De Rooy slankt af

Team De Rooy slankt af

Team De Rooy ondergaat een aantal drastische veranderingen. Gerard de Rooy zal voorlopig niet meer deelnemen aan rally’s en De Rooy Holding schroeft de sponsoring flink terug. Het team zal in sterk afgeslankte vorm, met twee Iveco Powerstars, blijven bestaan. Drie rallytrucks worden verkocht. De directe aanleiding voor de veranderingen is de coronacrisis. “Die komt […]

Lees meer

11-06-2020, 11:15

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

Dakar 2021 keert op 1 januari terug naar Saoedi-Arabië

David Castera presenteert vanuit Frankrijk via een livestream alles omtrent Dakar 2021. Dat dit via een livestream is, komt natuurlijk door de Covid-19 pandemie waarmee de wereld nog steeds te maken heeft. De Dakar wordt echter goed voorbereid en deze voorbereidingen gaan vlot in goede samenwerking met de Saoedische regering en het team van Castera. […]

Lees meer

10-05-2020, 08:34

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Firemen Dakar Team neemt truck over van Team de Rooy

Gisteren heeft Richard de Groot van het Firemen Dakar Team de onafhankelijk geveerde Iveco Powerstar van Team de Rooy overgenomen. Een grote stap voor het team, dat in Son aanwezig was om de sleutel in ontvangst te nemen van Gerard de Rooy bij de werplaats in Son. Praktisch Dat Team de Rooy deze truck verkoopt, […]

Lees meer

20-04-2020, 13:33

Dakar 2021: nog geen nieuws Dakar 2021: nog geen nieuws

Dakar 2021: nog geen nieuws

Normaal gesproken is rond deze tijd wel bekend wat de Dakarorganisatie voor plannen heeft met de volgende editie van de Dakar. Maar door de vele beperkingen vanwege het corona virus is dat nog niet mogelijk. De organisatie hoopt zo snel mogelijk met meer informatie te komen. Het is dus wachten op meer info over de […]

Lees meer

Rallyraid video's