Langste etappe Balkan Offroad gooit klassement om

b_600_0_16777215_00_images_12-NIEUWS_BalkanBreslau_2019_Day5_BO19_18_09_Leg5_0399.jpg

Na een 500 kilometer tellende etappe zijn de deelnemers aan de Balkan offroad rally aangekomen bij de zwarte zee. Een lange dag die met name in het laatste deel nog erg lastig werd. De combinatie van een lange dag, en het venijn in de staart zorgt ervoor dat er nog een deel van alle deelnemers in het donker de laatste kilometers aflegt.

Bij de motoren gaat de dag winst naar Lodie Boelhouwer die goede zakendoet voor het algemeen klassement. Met deze etappe maakt hij acht minuten goed en vergroot hij het gat in het algemeen klassement naar Bram van der Wouden op de vierde plaats. Achter hem kwam de nummer een uit het klassement binnen, Mirjam Pol. "Het was een lange dag en bij terugkomst had ik het idee dat mijn dag goed was verlopen maar het resultaat vind ik eigenlijk wel teleurstellend. Ik heb tijd ingeleverd op mijn concurrenten, zag ik. Zij hebben een tandje bij kunnen zetten en die energie had ik vandaag niet. Maar ik ben blij dat ik niet in het donker heb moeten rijden, in tegenstelling tot veel andere rijders. Dat is een crime!", vertelt Mirjam.
Na dat Pol en Rob van Vegchel de afgelopen dagen kort na elkaar finishten was er vandaag een groter gat. Van Vegchel is hard gevallen in de derde special. Zijn val was dusdanig heftig dat hij schade heeft opgelopen aan een pees in zijn schouder, en dat kost hem de rest van de rally en wellicht komt ook Rallye du Maroc in het geding.

Herman Jasper wint vandaag samen met Evert Blaauw de etappe. Deze etappe was naar eigen zeggen ook echt hun stage met de lange afstanden. Ook teamgenoot Bert Mourik doet het goed. Mourik werd vandaag derde op iets meer dan twee minuten en gaat naar verwachting richting de top drie. De Bulgaarse leider van het algemeen klassement had gisteren flinke schade en even bestond er twijfel of hij de rally wel kon uitrijden. Konstantin Cholakov stond vandaag weer aan de start en werd ne een penalty van twee minuten tweede, maar in het algemeen klassement zakt hij terug naar de zevende plaats.
Ook Rik van den Brink reed weer een prima etappe met een vierde plaats in de dag uitslag, en verstevigt zijn tweede plaats in het algemeen klassement. Ronald Schoolderman laat heel veel tijd liggen in de derde proef van de dag na een moeilijke situatie in het roadbook.

Na vijf dagen mooi weer tijdens de rally is de voorspelling voor de komende dagen regen. En regen zal het Bulgaarse landschap drastische veranderen wat de proeven technischer zal maken.

Dag uitslag

Algemeen klassement