Een prachtige aankomst met de Africa Eco Race bij Lac Rose in Dakar

Gepubliceerd op: 20-01-2020 17:09

Zoals gebruikelijk in de Africa Eco Race bestaat de 12e en laatste etappe uit een verbinding van 230 kilometer tussen Saint-Louis en het vissersdorp Niokob, gevolgd door de 22 kilometer special van het strand naar Lac Rose waar het podium stond. Er was een goede sfeer aan de oevers van Lac Rose, tien meter van het monument opgericht ter ere van Thierry SABINE. Sinds de eerste editie van de Africa Eco Race in 2009 waren er nog nooit zoveel mensen aanwezig bij de finish.

Pal Anders ULLEVALSETER pakt opnieuw een overwinning in de dag uitslag en staat tweede op het podium van de Africa Eco Race. Met zijn KTM haalde de Noor de winnaar van deze 12e editie, Alessandro BOTTURI op YAMAHA, in. Lyndon POSKITT betrad op het laatste moment nog het podium na zijn klacht tegen Paolo LUCCI voor een onreglementaire keuze aan banden onder de HUSQVARNA. Hoewel hij bij de start werd belaagd door verschillende ontevreden Italianen leek de Brit niet onder de indruk op het moment dat hij de 3e plaats op het podium innam.

Op vier wielen was het weer een vrachtwagen die de etappe won. De IVECO van Igor BOUWENS, Ulrich BOERBOOM en Frits DRIESMANS vloog bijna letterlijke rond Lac Rose. De Belgen eindigden voor de Tarek MERCEDES Buggy van Yves en Jean FROMON. De SSV CAN AM X3 van Kamil RAHAL en Thierry SANCHEZ eindigde op de 3e trede van het podium. Het is een understatement om te zeggen dat de Senegalezen erg blij waren om hun eerste overwinning van deze 2020-editie in de SSV XTREM RACER-categorie thuis mee te maken.

Zodra alle winnaars en finishers klaar stonden voor het door de Senegalese Federatie van Sport Motorcycle en Auto geïnstalleerde podium was het meer dan drie uur aan enthousiasme van families, vrienden, serviceteams, partners en motorsportliefhebbers aan de oever van Lac Rose. Zoals altijd kreeg elke deelnemer de verdiende aandacht op het podium en er was solidariteit met donaties voor goede Senegalese doelen. Er was zichtbaar geluk op de gezichten van de deelnemers, vooral voor de verschillende teams bestaande uit ouders en kinderen zoals Patrick en Lucas MARTIN, winnaars van de Africa Eco Race op vier wielen. Er werd veel gelachen met onder andere Miklos KOVACS, Lazlo ACS en Peter CZEGLEDI, winnaars van de vrachtwagencategorie, en er was veel geschreeuw en veel lawaai voor Alessandro BOTTURI door de vele Italianen die aanwezig waren op de rally. Er was ook veel emotie zoals op het moment toen Nicola DUTTO, de Italiaan met een dwarslaesie, die vergezeld door zijn teamgenoten op de motor Dakar heeft gehaald.

Kortom, een prachtige ceremonie van deze fantastische 12e editie van de Africa Eco Race. Al snel na de podiumceremonie ging de hele Africa Eco Race karavaan door naar Dakar om de dag af te sluiten in de haven waar alle voertuigen rechtstreeks op het vrachtschip werden geladen. De voertuigen zien we over een week weer terug in Marseille als slot van deze 2020-editie.