Sunderland triomfeert tijdens Abu Dhabi Desert Challenge

b_600_0_16777215_00_images_16-ABU_DHABI_2019_278646_Sam_Sunderland_Red_Bull_KTM_Factory_Racing_Abu_Dhabi_2019_Stage_5_112.jpg

Een dominante Sam Sunderland heeft donderdag de 2019-editie van de Abu Dhabi Desert Challenge op zijn naam geschreven. Het was voor de Brit de tweede keer dat hij tijdens het prestigieuze evenement zegevierde.

Toch was het geen sinecure voor de KTM-rijder. Sunderland begon de dag met een voorsprong van slechts achttien seconden en had een eventuele overwinning zelf in de hand. De Brit verkoos de aanval en wist een gat naar de coureurs voor zich te overbruggen waarmee hij de overwinning veiligstelde. “We wisten dat we ons aan de strategie moesten houden vandaag”, verklaarde Sunderland, die drie etappes won. “De etappe bracht ons dichter bij Abu Dhabi en in die zin waren de tracks een stuk sneller dan de duinen. Ik wist dat ik aan het begin van de special een verschil moest maken. Bij de brandstofstop kreeg ik van m’n team te horen dat ik op koers lag, vanaf dat moment kon ik consolideren. Ik ben erg blij met wat ik bereikt heb deze week, net als het team dat geweldig werk heeft geleverd. Het is een mooi begin van het nieuwe wereldkampioenschap.”

In het klassement bouwde Sunderland op de laatste dag zodoende een voorsprong van 8 minuten en 20 seconden op ten opzichte van merkgenoot Luciano Benavides. De Argentijn werkte een goede week af en kon op de laatste dag een stabiele rit rijden om Jose Ignacio Cornejo voor te blijven. Joan Barreda vormde in de laatste etappe nog een dreiging, maar hij speelde voor het klassement al niet meer mee. Cornejo werd derde in het klassement met twee dagzeges en pakte daarmee zijn eerste podium in het wereldkampioen. Merkgenoot Kevin Benavides werd vierde in het eindklassement voor de enige fabrieksrijder van Husqvarna: Andrew Short.

Bij de quads pakte Fahad Al Musallam de overwinning voor Rafal Sonik en Aleksandr Maksimov. Kees Koolen pakte aan het begin van de week al een pak straftijd waardoor hij geen rol speelde in het klassement.