Gert Duson trots op geslaagde jubileumeditie Morocco Desert Challenge

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2019_vooraf_Gert_Duson_-_award_ceremony.jpg

Het moest de beste Morocco Desert Challenge worden in het tienjarig bestaan van de rally. Maar of een evenement slaagt, is vooraf niet te plannen. Nu het stof letterlijk weer is neergedaald, kijkt MDC-directeur Gert Duson echter meer dan tevreden en vol trots terug op een ‘perfecte editie’.

 “Met deze jubileumeditie hebben we de eerste tien jaar van ons evenement in stijl afgesloten”, stelt Duson. “Velen hebben eraan getwijfeld of we het zouden kunnen, met meer dan tweehonderd voertuigen op de piste en bijna negenhonderd -soms duizend- mensen in het bivak, maar het is op alle fronten zeer geslaagd geweest. Het was een zware editie, maar dat mag ook. De MDC is weliswaar een rally voor amateurs, maar niet voor watjes.

Complimenten

De sterke punten van de Morocco Desert Challenge werden in de tiende nog verder versterkt: veel kwalitatieve wedstrijdkilometers zonder liaisons dankzij start en finish van de etappes in het bivak, uitdagende routes met goede roadbooks, mooie bivaks op bijzondere locaties aan de voet van de duinen of pal aan de Atlantische Oceaan, met veel ambiance dankzij de grote bar. “Ik heb van deelnemers die ook meedoen aan andere rally’s -en die dus kunnen vergelijken- de complimenten gekregen over zowel ons rally-concept, onze organisatie, onze catering, de verplichte lunchstop met verse broodjes, etc. Zelf vind ik die dingen min of meer vanzelfsprekend maar een bevestiging dat we goed bezig zijn wordt natuurlijk zeer gewaardeerd en maakt me trots.”

Weinig problemen

Ondanks het grote aantal deelnemers en het hoge niveau van de wedstrijd, ging er maar heel weinig mis. Dat was ook voor een deel te danken aan de omstandigheden. “We hebben geluk gehad met het weer”, erkent Duson. “Alles zat mee wat dat betreft.” En als er iets mis ging, kon er dankzij het Iritrack-systeem en de verder geprofessionaliseerde organisatie en wedstrijdleiding, én de nauwe samenwerking met lokale autoriteiten, snel en adequaat worden ingegrepen. Slechts één deelnemer (de Nederlander Aart Schoones, deelnemer in de truck-categorie) moest op medische gronden worden gerepatrieerd.

Voor de toekomst wil Duson daarom graag voortborduren op de lijn die is ingezet en in de afgelopen tien jaar steeds is ontwikkeld. “Het was een zeer goede editie, nagenoeg perfect, maar het kan altijd nóg beter”, stelt hij. “Daarvoor luisteren we goed naar onze deelnemers, onze partners en naar onze vrijwilligers, zonder dat we onze eigen waarden verloochenen.

Beter boven groter

Met het grootste aantal deelnemers in de tienjarige geschiedenis van het evenement, is een nieuwe mijlpaal bereikt. De kans is groot dat het succes tot gevolg heeft dat er volgend jaar weer meer deelnemers belangstelling hebben. Maar liever dan dat MDC de grootste rally wordt, heeft Duson de beste rally. Als hij daarvoor mogelijke deelnemers moet weigeren, dan moet dat maar. “Hoewel we niet eerder zo veel deelnemers hebben gehad en inmiddels zijn uitgegroeid tot de op één na grootste rally ter wereld, zijn we erin geslaagd vast te houden aan onze principes. We zijn klaar voor de volgende stap, mede dankzij onze partners, onder wie onze hoofdsponsor Rymax en de Marokkaanse autoriteiten (de MDC werd georganiseerd onder de beschermende vleugels van Mohammed VI, de Koning van Marokko). De MDC is en blijft ook in 2019 een rally voor amateurs en team spirit & fun blijven cruciaal. Ik wil geen afgesloten werkterreinen in het bivak, geen afzettingslinten die andere deelnemers weren. Teams die zich willen conformeren aan die visie zijn van harte welkom. Wie zich daar niet in kan vinden, blijft maar beter weg. Het zijn juist die principes en waarden die de Morocco Desert Challenge maken tot wat ze is.”

2019: nieuwe horizonten

Er wordt nu al druk gewerkt aan de rally van volgend jaar. Wedstrijddirecteur Jean-Claude Kaket vertrekt begin juni voor een maand naar Marokko om een aantal routes van een nieuw parcours te checken. “To boldly go where only few have gone before” wordt zijn leuze.

“Veel wil ik nog niet kwijt over de rally van MDC 2019, maar weet dat die -zoals gewoonlijk- de vorige zal overtreffen. Alle extra’s die we voor de 10de jubileum-editie uit de kast gehaald hebben, zowel op sportief als op organisatorisch vlak (top catering, de bar, de parties, etc.) waren niet éénmalig; ze worden de nieuwe standaard.

Maar onder het motto “stilstaan is achteruitgaan” komen er zoals elk jaar ook een hoop nieuwigheden bij. Heel opwindende evoluties, die mij de motivatie geven om ook van de 11de editie de speciaalste en spectaculairste ooit te maken” aldus organisator Gert Duson.

Noteer alvast volgende data:

Scrutineering: donderdag 11 & vrijdag 12 april 2019

8 dagen wedstrijd van zaterdag 13 april tot en met zaterdag 20 april

Meer info binnenkort op www.morocco-desert-challenge.com