Maikel Smits wint de derde etappe van Morocco Desert Challenge

De derde etappe van de Morocco Desert Challenge, een rit van 335 kilometer van Touzounine naar Mhamid, was Maikel Smits op het lijf geschreven. De als derde gestarte motorrijder uit Schijndel was al snel bij de twee die voor hem waren gestart, en moest zodoende een groot deel van de route openen. Dat kostte hem in de duinen wel weer wat tijd, maar toch wist hij als eerste aan de finish te komen aan de voet van La Duin du Juif. In het algemeen klassement staat Smits nog tweede, op ruim 14 minuten achter de Portugees Mario Patrao.

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2018_04_17_MDC18_17_04_MV_0077.JPGMaikel Smits: “Het begon heel snel, met hier en daar wat technische stukjes, en dat was een fijn begin om in het ritme te komen. Ik was vrij vlot bij de twee die voor me waren gestart, de Fransman Duong en de Portugees Patrao. Op een stukje waar het lastig navigeren was, waren we Duong al snel kwijt. Ik heb een eind samen met Patrao gereden, maar ik merkte dat ik sneller was dan hij, dus ik ben er voorbij gegaan. Bij de ravitaillering kwam hij een minuut of drie na mij aan.

Het grootste deel van de dag heb ik vooraan gereden. Dat was in de duinen van Erg Chegaga wel spannend, zonder andere sporen als referentie. Daardoor ben ik de tijd weer verloren die ik juist had gewonnen. Patrao kon er weer bij komen en samen hebben we 20 tot 25 minuten gezocht naar een waypoint. Zodoende kon ook Duong er weer bij komen. Ik zag ineens waar ik heen moest en zo kon ik toch weer wegkomen bij de andere twee. In de laatste 30 minuten heb ik zo hard als ik kon gereden om minuutjes te pakken. Ik was, denk ik, anderhalve minuut voor de Portugees aan de finish, terwijl hij twee minuten vóór mij was gestart. Dus ik heb wel goede zaken gedaan vandaag, geloof ik. En het was nog een heel fijne dag ook.”