Morocco Desert Challenge 2018: de tweede grootste woestijnrally ter wereld

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2017_170417_Stage1_TB_L0915.jpg

Op 14 april start in Agadir de 10de editie van de Morocco Desert Challenge. Deze moderne rallyklassieker kent jaar na jaar een gestage groei, maar de editie 2018 overtreft alle verwachtingen. Met meer dan 700 deelnemers uit 24 landen is de cross-country-wedstrijd definitief uitgegroeid tot de tweede grootste woestijnrally ter wereld. MDC 2018: een feesteditie in alle opzichten!

Een spectaculair parcours met 0 KM liaison

Never change a winning formula. Ook dit jaar is de MDC een échte cross-country. De rally gaat opnieuw ‘coast to coast’: van het ongerepte strand van Plage Blanche aan de Atlantische Oceaan, naar de warme wateren van de Middellandse Zee. In acht etappes doorkruisen de deelnemers een maximaal deel van Marokko, langs de Algerijnse grens, zo ver mogelijk van de toeristische zones. De piloten, assistentie en organisatie slapen dan ook niet in hotels, maar in prachtige, zelfgebouwde woestijnbivaks. 

Wat deze rally uniek maakt, is de 0 kilometer liaison. Tussen de start van de eerste etappe en de finish van de laatste, is letterlijk geen enkele kilometer verbinding. Elke etappe start en finisht in een bivak. Organisator Gert Duson: “Wij maken op die manier een einde aan het ‘noodzakelijke kwaad’ van de rallywereld. Gemakkelijk was het niet, maar onder het motto “moeilijk gaat ook” kwamen we na 3 verkenningstochten tot een perfecte aaneenschakeling van mooie en gevarieerde pistes. 0 km liaison is niet enkel onze nieuwe standaard; het is een trend die velen zullen (moeten) volgen.

Sterk internationaal deelnemersveld

Traditioneel vindt een organisatie zijn grootste groep deelnemers in zijn land van herkomst, maar tradities zijn er om gebroken te worden. Na de Nederlanders (321) zijn de Belgen (98) niet langer de best vertegenwoordigde nationaliteit! Frankrijk, vorig jaar nog met 45, is dit jaar met 102 deelnemers massaal op post. De Spanjaarden (32), Portugezen (19), Britten (30) en Italianen (17) bestendigen dit jaar opnieuw hun belangstelling. Ook de exoten zijn traditioneel op post: Australië, Japan, Algerije, de Verenigde Staten, IJsland. Maar de meest opvallende trend in 2018 is toch de Oost-Europese aanwezigheid. Met tientallen vertegenwoordigers uit Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië lijkt MDC goed op weg om ook deze fanatieke rallymarkt te veroveren.

Ook qua aantal deelnemende voertuigen breekt MDC nieuwe records: 

 • 30 race trucks
 • 112 auto’s (4x4’s, SSV’s en buggy’s)
 • 53 motoren & quads
Een rally op maat van trucks!

Opvallend! MDC is dé truckrally bij uitstek, door voortdurend de bakens in deze discipline te verzetten. In geen enkele andere rally ter wereld is voor trucks een camion balai voorzien. Ze worden meestal aan hun lot overgelaten en dienen na panne of crash op eigen kosten een bulldozer te betalen. De MDC schakelt sweeper-fenomenen Tomas Tomecek (CZ, Tatra 6x6) en Michel Boucou (FR, Renault 6x6) in om de 3 eigen balai trucks van de organisatie bij te staan. 

Amateurs & subtop, een bewuste keuze

In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten zit de organisatie van de Morocco Desert Challenge niet te azen op de wereldtop en de fabrieksteams. Gert Duson legt uit: “Onze rally is de voorbije 10 jaar groot geworden met de amateurs en ik ben die groep mensen enorm dankbaar. Door de constante evolutie van zowel mijn deelnemers als mijn organisatie én door de introductie van 2 helikopters, de GPS Unik & Sentinel waarschuwingssysteem van ERTF én sinds 2018 ook het Iritrack-systeem in onze rally zijn we het niveau van de kleine amateurrally’s overstegen. 70% van ons deelnemersveld bestaat uit de betere hobby-piloten en de subtoppers. Op die groep ligt ook mijn focus. Iedereen weet dat je klassement op voorhand bekend is als je Peugeot of Kamaz binnenhaalt. Het moet een mooie wedstrijd zijn, met keiharde competitie op het terrein en kansen voor iedereen, maar een goede ambiance in het bivak is voor mij even belangrijk.”

De Morocco Desert Challenge 2018 start in Agadir op 13 en 14 april met 2 dagen scruteneering op het Al Amal Plein. De 1ste special (proloog) start op 15 april om 15u30 op Plage Blanche.

 • Zondag 15 april, Etappe 1:  Plage Blanche – Plage Blanche (77 km)
 • Maandag 16 april, Etappe 2 Plage Blanche – Touzounine (477 km)
 • Dinsdag 17 april, Etappe 3: Touzounine – The Dunes of the Jews (329 km)
 • Woensdag 18 april, Etappe 4: The Dunes of the Jews - Fezzou (397 km)
 • Donderdag 19 april, Etappe 5: Fezzou – Merzouga (298 km)
 • Vrijdag 20 april, Etappe 6: Merzouga – Boudnib (313 km)
 • Zaterdag 21 april, Etappe 7: Boudnib – Matarka (404 km)
 • Zondag 22 april, Etappe 8: Matarka – Oujda (204 km)