Morocco Desert Challenge: De enige grote rally die wél groeit

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2017_170418_Stage2_DJI_0149.jpg

Er is nog een klein half jaar te gaan voor de 10de editie van de Morocco Desert Challenge (14-22 april 2018) van start gaat, maar rallydirecteur Gert Duson moet zijn inschrijving bijna sluiten. Met 53 motoren, 25 SSV’s, 60 auto’s en 23 race trucks zit zijn rally bijna vol. 

“We krijgen aanvragen van top-fabriekscoureurs, omdat ze zulke goede verhalen horen.” Jammer voor die fabriekscoureurs, maar Duson weigert hun inschrijving. “Toen we tien jaar geleden begonnen als Libya Rally was het doel een mooie rally te maken voor de betere amateurrijders. Het is begonnen als een avontuur en dat moet het blijven, ook nu de naam is veranderd in Morocco Desert Challenge en ook nu we zo zachtjes aan de tweede grootste rally ter wereld zijn geworden. Ik weiger mijn idealen te verkwanselen. Maar ik geef toe: het is het grootst mogelijke compliment dat fabrieksrijders geïnteresseerd zijn, omdat ze graag weer eens met plezier een rally willen rijden. Dat betekent dat we goed bezig zijn.”

In een tijd waarin vrijwel alle rally-raids te kampen hebben met teruglopende deelnemersaantallen, blijft de Morocco Desert Challenge juist jaar na jaar groeien. Dat is geen toeval, meent Duson. “Ik sta versteld van de hoeveelheid klachten die ik hoor van deelnemers van andere rally’s en van de variëteit aan klachten: slecht eten, slechte roadbooks, lange verbindingen, weinig gevarieerde routes, onzichtbare wedstrijdleiding, en gigantische bedragen om te mogen meedoen. En juist op al die punten krijgen wij de complimenten van onze deelnemers. Ik denk dan: zo moeilijk kan het toch niet zijn? Slechte weersomstandigheden heb je niet in de hand, maar wel goed eten, goede bivaks, goede roadbooks, weinig tot geen verbinding, aantrekkelijke en uitdagende routes, schappelijke inschrijftarieven en persoonlijke betrokkenheid vanuit de organisatie bij de deelnemers.

Wat Duson en zijn wedstrijddirecteur Jean-Claude Kaket betreft, staat professionalisering van het evenement die kernwaarden niet in de weg. Integendeel zelfs. De laatste jaren werden grote stappen gezet, onder meer door meer ervaren mensen uit de rally-raid-wereld in de organisatie op te nemen. Zo zetelt Hans Bekx in de wedstrijdcommissie en zorgt Jean-Marie Lurquin (ex-navigator van Schlesser & FIA Opener) bijvoorbeeld voor nog betere controle van de roadbooks en de waypoints in de GPS UNIK van ERTF. En nog een nieuwtje: Charly Gotlib leidt vanaf 2018 het crisis centrum (2 helikopters, 12 artsen en 4x4 ambulances) en dit samen met de ingenieurs van Iritrack. Safety first, ook in de MDC. 

 “We doen niet onder voor welke andere rally dan ook, terwijl wij wel hebben weten vast te houden aan wat voor ons – en blijkbaar ook voor de deelnemers – het belangrijkste is: het avontuur en het plezier van een rally. Dat is wat mij betreft de basis van de rally-raids zoals het ooit is bedoeld en die waarden wil ik te allen tijde behouden. Als dat betekent dat ik professionele rallyrijders en fabrieksteams moet weigeren, dan is dat maar zo.”, aldus Gert Duson.

Voor meer info: www.morocco-desert-challenge.com