Jacinto wint zesde etappe, Van den Brink consolideert leiding

1DTB0063.jpg

De top 3 van het truckklassement is al een paar dagen ongewijzigd en ook in de dagresultaten wisselen de drie elkaar af. In de zesde etappe, van Merzouga naar Tendrara, was de dagprijs weer eens voor Elisabete Jacinto, met Martin van den Brink op de tweede plaats en Gert Huzink op de derde. Des te opvallend was de vierde plaats, kort achter de drie, voor Janus van Kasteren junior.

Janus van Kasteren junior (507): Eindelijk de ware potentie kunnen laten zien

Al de hele week zat Janus van Kasteren junior er tegenaan te hikken. Maar steeds als hij iets verder naar voren kwam, ging er iets kapot. “Vier dagen ellende gehad”, vertelde Van Kasteren. “Op de eerste dag al ging het mis, toen er overal bouten lostrilden op de stenen. We weten nu waar we op moeten letten en leren elke dag, maar het meeste kunnen we toch pas een jaar later in de praktijk brengen, omdat we maar één rally per jaar rijden: deze.”

Dat hij in de etappe van Merzouga naar Tendrara achteraan moest starten, maakte Van Kasteren niet uit. “We zijn gestart met de instelling ‘bloed of bloemen’. Had ik ‘m kapot gereden, dan moest dat maar. In deze etappe was het goed inhalen. Dan kun je op snelheid veel goedmaken. Zo is het precies gegaan. Ik wist ook wel dat ik die mannen best kan bijhouden. Ik heb het alleen nog niet kunnen laten zien. Vandaag kon ik eindelijk eens laten zien wat de ware potentie is.”

Toch stond Van Kasteren er nog van versteld dat het verschil met Elisabete Jacinto nog 23 minuten was. “Dat vind ik veel en ik begrijp het ook niet goed. Zo hard rijdt ze toch niet? Ik heb plankgas gereden. Ik had niet het idee dat het nog veel harder kon. Maar misschien is dat ook wel een kwestie van ervaring. Het kan nog constanter.”