Vader en zoon Imschoot tanken vertrouwen met dagzege

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2017_170420_Stage4_MDC17_20_04_Leg4_0635.JPG

Etappe 6 van de Morocco Desert Challenge was een lange (417 kilometer) maar snelle. De rit van Merzouga naar Tendrara werd gewonnen door Erwin Imschoot. Tomas Ourednicek behield de leiding in het klassement, voor Maik Willems en Erwin imschoot.

Erwin Imschoot (306): Blij dat ik dit samen met mijn zoon kan doen

Het begin van de Morocco Desert Challenge was verre van perfect voor Erwin Imschoot. De Belg raakte op de eerste dag uitgedroogd en had daar nog twee dagen last van. “Maar dankzij de dokters hier was ik op dag 4 een ander mens”, vertelt Imschoot. “Toen begon het leuk te worden.”

De vierde etappe en de zesde schreef hij prompt op zijn naam, en die van zijn zoon Olivier die de navigatie doet aan boord van de Overdrive Toyota. “Ik ben heel blij dat ik dit samen met mijn zoon kan doen. Het is een goede leerschool voor hem en hij doet het geweldig. In een etappe als vandaag is het zeer belangrijk dat de navigator scherp is, want er zaten veel snelle stukken in met gevaarlijke punten. Een goede co geeft vertrouwen aan de piloot. Dan kun je rijden en komt het resultaat vanzelf.”

Hoe anders was het vorig jaar, toen Imschoot al na 26 kilometer in de eerste etappe uitviel. “Dat soort dingen kunnen gebeuren in de rally”, weet hij. “Olivier en ik hebben afgelopen najaar de OiLibya Rally gereden om toch samen kilometers te kunnen maken en dat werpt nu zijn vruchten af. Het is jammer van die eerste dagen, anders hadden we serieus kunnen meedoen om de overwinning. Het niveau van de Morocco Desert Challenge stijgt elk jaar. De lengte van de etappes, de moeilijkheidsgraad van de navigatie en de variëteit van de proeven zijn stevig. Olivier leert hier heel snel. Ik hoop dat we dit nog lang samen kunnen doen. Zolang ik fysiek in orde ben, geef ik het stuur nog niet af.”

Martijn van den Broek (314): Heerlijk gooien en smijten

Met meer dan 40 uur straftijd speelt Martijn van den Broek geen enkele rol meer in het klassement. De eerste paar dagen was de coureur van Van Ham Racing ziek, zwak en misselijk, waardoor hij stukken van de Morocco Desert Challenge noodgedwongen moest overslaan. Nu hij weer helemaal fit is, geniet hij met volle teugen van het restant. “Het was een heerlijke dag”, vertelt hij in het bivak in de bergen bij Tendrara. “Het begin was moeizaam. Al binnen een kilometer zijn we omgedraaid, omdat we een diesellucht roken. Bleek dat de tankdop eraf was. Dat is waarschijnlijk vergeten in de drukte om de hoofdremcilinder te vervangen. Die was gisteren kapot gegaan. De eerste 100 kilometer van vandaag heb ik nodig gehad om te wennen aan de remmen, maar toen ik eenmaal goed wist wat kon, ging het super.”

Van den Broek en zijn navigator Edwin van der Vegt gingen het duel aan met teamgenoten Peter Erren en Jan-Paul van der Poel. “Het was het betere gooi- en smijtwerk deze etappe”, zegt Van den Broek met een grote glimlach. “Hier is de auto voor gemaakt. De piste was heel tricky, met veel sporen door de regen. Er zaten gaten in de piste, zo groot dat er een auto in paste. Wij kwamen in zo’n gat terecht: ik zag alleen maar zand om me heen.”