MDC 2017: Maik Willems slaat zijn slag

b_600_0_16777215_00_images_05-MDC_2017_170421_Stage5_TB_L0042.jpg

Hij zat er al een paar keer dicht tegenaan, maar in de koninginnenrit van de Morocco Desert Challenge sloeg Maik Willems toe. Met de etappezege naderde hij Tomas Ourednicek tot op 3 minuten in het klassement. Stéphane Henrard, die de afgelopen dagen steeds won, ging hard over een duin en landde te hard in een duinpannetje. Het geheim van de (ingekorte) lus rond Merzouga zat in de navigatie.

Maik Willems (305): Het mag elke dag wel zo zijn

De vijfde etappe was een typische Maik Willems-proef: zand, duinen, buffelen, zwoegen. Dat hij juist deze etappe won, vond Willems dubbel leuk. “Heerlijk, dit soort dagen”, zei hij glunderend. “Het was genieten. Van mij mag het elke dag zo zijn.”

Willems complimenteerde zijn gelegenheidsnavigator Ed Wigmans, die hem strak door de etappe loodste. “Natuurlijk heeft Ed ook wel een paar foutjes gemaakt, maar hij weet het meteen als het niet goed is. We hebben nergens meer dan een paar minuten verloren.”

Wigmans was uiteraard ook in zijn nopjes. “Juist een etappe winnen waarin het aankomt op navigatie, is leuk.” Maar dat hij dus de zesde etappe moet ‘openen’, vond Wigman nog wel spannend. “Ben ik niet gewend, vooraan rijden. In de Dakar rijd ik altijd achteraan met de truck. Maar ik vind het wel een uitdaging. Daar loop ik niet voor weg.”

Tomas Ourednicek (307): Voorzichtig over de harde paden

Tomas Ourednicek was ervan overtuigd dat hij had gewonnen. Hij wist wel dat Maik Willems ook snel was, maar dacht dat hij de oranje Toyota nog wel voor was gebleven. “We zijn de trucks voorbij gegaan toen die verkeerd reden en konden er lang voor blijven, maar op de snelle paden kwamen ze ons voorbij. Ik ben met zachte banden vertrokken. Dat was perfect voor het zand en de duinen, maar op de harde paden moest ik voorzichtig zijn om niet lek te rijden en kon ik niet zo snel. Dat betekende wellicht net het verschil met Willems. Het zand in de duinen was superzacht. Als we vanochtend waren vertrokken volgens de planning, was het waarschijnlijk beter geweest, maar nu was het al zo warm dat het erg mul was.”

In het klassement staat Ourednicek nog ruim 3 minuten voor Willems. In de laatste twee dagen van de Morocco Desert Challenge is dus nog alles mogelijk.