Lovende woorden aan finish zevende editie Libya Rally 2015

b_600_0_16777215_00_images_05-LIBYA-RALLY_2015_150423_LR_Huzinkfinish.jpg

Een bewogen, maar mooie week. Zo omschreef organisator Gert Duson de Libya Rally aan de finish van de zevende editie. “Los van het tragisch overlijden van Steve Vandenberghe kunnen we spreken van een succesvolle week. Met het nieuwe gps-systeem hebben we weer een stapje omhoog gedaan. Ik ben zeer tevreden.” Ook de deelnemers zijn dat.

Kim de Rycker kwam in het stof van Andrew Newland over de finish van de laatste etappe, om zijn tweede overwinning zeker te stellen. “Ook de laatste dag was nog best spannend,” vond De Rycker. “Daarom heb ik 40 kilometer stof zitten vreten in het spoor van Andrew.” Zijn tweede zege kwam de Belg niet aanwaaien. Gedurende de week kende hij tal van kleine problemen. Zo kwam hij zonder benzine te staan en had hij in de voorlaatste etappe alle geluk van de wereld dat een geleende injector van een ander type motor toch paste in zijn KTM én dat hij die op tijd kreeg ingebouwd om de start van de tweede special te halen.

Ook Guido Slaats, die zijn titel bij de quads prolongeerde, kende wat geluk. Al op de eerste dag had Slaats een behoorlijke crash, die hem een pijnlijke pols en een zeer bovenbeen opleverde. “Gedurende de week ging dat gelukkig wel beter en ben ik uit de problemen gebleven. Winnen in dit veld was zeker niet gemakkelijk. Het niveau is weer omhoog gegaan, maar de gps met sentinel is een grote vooruitgang. Het is prettig als je het signaal krijgt dat er een truck aan komt, zodat je even opzij kunt gaan. Dat geeft een veilig gevoel.”

Bij de trucks en in het gemengde klassement van auto’s en trucks ging de overwinning naar Gert Huzink, die de Libya Rally aangreep om te testen. Ook Huzink en zijn crew hadden nog een spannende laatste rit naar Marrakech. “De proef van vandaag had best in de Dakar gepast,” vond navigator Rob Buursen. “Met een navigatiefoutje en een losgeschoten luchtslang moesten we nog aardig aan de bak, maar desondanks is het een geweldig eindresultaat. De laatste etappe werd voor Buursen overschaduwd door het bericht van het overlijden van collega-navigator Jurgen Damen. “Dat heeft wel een paar keer door mijn hoofd gespeeld. Het is de sport, je weet dat het kan gebeuren, maar het blijft een bittere pil.”

Jack Brouwers, die op de hielen van Huzink tweede werd, beleefde een ‘prachtige rally met zeven mooie etappes’. Op weg naar Marrakech verloor Brouwers nog een kwartiertje of wat met zoeken naar de uitgang van een canyon. “Dat was knap tricky,” vond Brouwers. “We reden er langs de verkeerde kant uit, maar iedereen reed daar door elkaar, te zoeken naar de uitgang. Al met al was het een prima week. Ik ben trots op de tweede plaats algemeen. Ik denk dat we het mooi gedaan hebben zo.”

Egbert Wingens en Carlo Reijs – achtste algemeen en vierde auto – vonden de Libya Rally zelfs leuker dan de Dakar. “We hebben hier meer duinen gehad dan in de Dakar, de competitie is pittig, het niveau is hoog, met best ingewikkelde en zeer afwisselende proeven.”

Uitslag auto's/trucks

Uitslag motoren/quads